Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE, iar demisia a ajuns la Preşedinţie, a precizat luni purtătorul de cuvânt al preşedintelui Mădălina Dobrovolschi.

”Confirm demisia, a fost primită la cabinetul preşedintelui”, a precizat aceasta. Ea a mai spus că preşedintele a acceptat deja demisia, iar interimatul la conducerea SIE va fi asigurat de Silviu Predoiu.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe pe data de 7 iulie 2015 şi se afla la al doilea mandat la conducerea serviciului.

Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi director al Serviciului de Informaţii Externe al României în perioada 2007-2012. El a fost premier în perioada februarie-aprilie 2012, când Guvernul condus de el a căzut după 78 de zile de mandat, în urma moţiunii de cenzură a opoziţiei.

Până la acest moment nu se cunosc motivele demisiei. În iunie însă, Evenimentul Zilei scria că între preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar exista un conflict care a culminat cu un presupus refuz al şefului statului de a semna un "ordin executiv" prin care SIE ar fi putut să-l elibereze pe un cetăţean român răpit în Burkina Fasso.

Pe de altă parte, procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, pe 26 aprilie 2016, că de când se află la conducerea DNA "nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe", precizând "că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie".

"În 2013, 2014 şi 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux", a declarat Kovesi.

"SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate", a replicat SIE, într-un comunicat.