Orădenii nemulţumiţi de iniţiativa Primăriei de a înlocui statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii cu cea a Regelui Ferdinand se pot considera victorioşi. Primarul Ilie Bolojan a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că ia în calcul să ţină pe loc monumentul voievodului, deoarece avizarea mutării duce la tergiversarea proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii.

Iniţial, planurile executivului Primăriei erau de a muta statuia lui în fostul parc Olosig, rebotezat între timp Parcul Mihai Viteazul, însă Direcţia pentru Cultură Bihor a avizat negativ această iniţiativă, arătând că este o greşeală din punct de vedere estetic şi având în vedere importanţa monumentului.

În aceste condiţii, Primăria a propus Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public varianta relocării statuii în Parcul 22 Decembrie, propunere ce trebuia dezbătută joi şi de consilierii locali. Proiectul a fost retras însă de pe ordinea de zi, Bolojan considerând că procesul de avizare s-a tergiversat deja prea mult.

"Luăm în calcul să anulăm procedura de mutare a statuii din piaţa centrală. În condiţiile în care noi trebuie să terminăm proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii până la sfârşitul acestui an, nu ne mai putem permite astfel de lucruri", a declarat Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, dacă statuia ar fi mutată, dalarea pieţei centrale ar trebui sistată sau chiar refăcută. "Ca să ridici o statuie îţi trebuie să aduci o macara, macaraua trebuie să caleze pe o suprafaţă pe care se va exercita o presiune foarte mare şi dacă am pune macaraua de exemplu pe dalele care sunt montate s-ar crăpa totul. Ca atare, nu ne mai putem permite", a mai spus primarul.

Drept urmare, Bolojan va propune la următoarea şedinţă a Consiliului Local anularea hotărârii de mutare a statuii. "E mai puţin important dacă în centru este statuia lui Mihai Viteazul sau a Regelui Ferdinand, este important ca acest proiect să fie terminat la timp, ca oraşul să nu piardă bani", a concluzionat primarul.

Citeşte pe această temă şi articolele: 

Fostul comandant al Garnizoanei: Mihai Viteazul şi Regele Ferdinand să fie împreună în Piaţa Unirii (FOTO)

Parcul 22 Decembrie, variantă alternativă pentru relocarea statuii lui Mihai Viteazul