Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va face, cât mai urgent, lucrări de consolidare pentru Drumul Naţional 76, în zona Vârfuri, acolo unde săptămâna trecută pământul s-a prăbuşit peste şosea, blocând traficul.

Anunţul a fost făcut de prefectul Ioan Mihaiu, care a precizat şi că Guvernul va aloca bani din fondul de urgenţă, pentru aceste lucrări, dar şi altele similare în zona Vârtop. "Pentru ambele lucrări, am solicitat o sumă de aproape 3 milioane de lei. La Vârfuri se va lucra, se va consolida porţiunea respectivă, unde s-a mai întâmplat să fie alunecări de teren, inclusiv cu acei piloţi de beton necesari într-o astfel de situaţie", a declarat Mihaiu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Cine anume va face lucrările nu se ştie încă, fiind în sarcina CNAIR să decidă dacă desemnează o firmă sau le realizează în regie proprie. Nu se ştie nici când anume vor începe lucrările, întrucât trebuie realizat un proiect tehnic. Cert este că vor include ziduri, piloţi de beton şi captarea şi drenarea a trei izvoare de apă.

Întrebat dacă s-a identificat şi o culpă a firmei Construct Mod, care a lucrat pe acel tronson până la sfârşitul anului trecut, când i-a fost reziliat contractul, prefectul a spus că nu se pune problema. "Este o zonă cu repetabilitate. Acolo trebuie realizat un alt zid de sprijin. Aşa cum este prevăzut în proiect, nu ar fi făcut faţă, alunecarea de pământ ar fi rupt zidul sau ar fi trecut peste", a declarat Mihaiu.

Prefectul a mai spus că lucrări de consolidare se vor face în curând şi pe DN 1H, în zona localităţii bihorene Peştiş, unde frecvent cad pietre pe carosabil. Acestea însă vor fi realizate din bugetul CNAIR.

Pe de altă parte, alături de şeful ISU Crişana, Sorin Caba, prefectul Mihaiu a decis că trebuie inventariate toate zonele din Bihor unde există risc de alunecare de teren. "Vom cere CNAIR şi CJ să consolideze porţiunile identificate", a spus Mihaiu.

Cât despre reluarea lucrărilor de reabilitare pe DN 76, prefectul a spus că documentele necesare licitaţiei au fost întocmite la DRDP Cluj şi au fost trimise la Bucureşti. "În aprilie sau mai, sperăm să fie reluată licitaţia", a spus Ioan Mihaiu.