Prima ediţie a festivalului "D-ale porcului" a scos orădenii din case, în ciuda vremii mohorâte şi a ploii reci. Parcarea ERA Park a fost ca un furnicar, sâmbătă, mii de oameni alegând să ia "prânzul porcului" degustând produse tradiţionale gătite pe loc de reprezentanţi ai 22 de primării din judeţ care s-au înscris în competiţie.  

Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Asociaţiei Culturale D'ART, în colaborare cu Asociaţia Comunelor din România - Bihor şi cu Asociaţia Firmelor Bihorene, care au prezentat ideea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPT) din cadrul Consiliului Judeţean.

"Am considerat că aici, în Bihor, porcul se pregăteşte altfel decât în alte zone ale ţării, într-un mod specific. La noi se găteşte bine, e o mâncare bună şi încercăm să promovăm o tradiţie mai sănătoasă şi mai plăcută. Dacă avem «Oktoberfest», de ce să nu avem un festival adevărat tradiţional, specific zonei noastre?", a explicat Mircea Jacan, directorul CJCPT.

O bucătărie imensă

24 de porci de la "Nutrientul" au fost sacrificaţi pentru eveniment, după care au fost aduşi în parcarea centrului comercial, unde au fost pregătiţi de la A la Z. Inclusiv primarii s-au băgat la preparat, în salopete sau mai puţin echipaţi, ba unii chiar le-au spus jurnaliştilor că preferă tăiatul porcului muncii de birou.

Practic, parcarea centrului comercial a fost ca o bucătărie mare, în care unii învârteau în jumările puse la sfârâit în căldare, alţii băgau câte un lemn în şpor sau manevrau "cărnăţarul", pentru cârnaţi şi caltaboşi. Cum vizitatorii au putut şi degusta contra cost din preparatele cu care comunele s-au întrecut între ele, la cumpărarea tichetelor alimentare s-a stat la coadă. "Cel mai bun toroş, să ştiţi, că e gătit de cei din Borş", a îndrumat o doamnă reporterul BIHOREANULUI.

Preparatele au avut atât de mare trecere, încât juriul, care a trebuit să desemneze cel mai bun toroş, cârnaţ, caldaboş şi jumări a trebuit să se grăbească. "Juriul este rugat să treacă pe la cortul Primăriei Oşorhei, pentru că toroşul e pe terminate. N-o să mai aveţi ce să gustaţi", a spus la un moment dat prezentatoarea de pe scenă.

Primari la cratiţă

Puţin după ora 11, cei prezenţi au putut vedea şi cum se pârjoleşte porcul. Unul dintre cei mai activi edili, primarul de Pomezeu, Ioan Şora, a fost încurajat de pe margine de senatorul PNL Cristian Bodea şi de fiul său. "Nelu, pă burtă cum îl prăjeşti? Nu-l întorci?", dădea indicaţii parlamentarul. Oamenii nu s-au dat la o parte din fumul înecăcios, ci din contră, au sărit să imortalizeze toată "operaţiunea" cu telefoanele mobile.

Inedită a fost, la cortul Primăriei Pomezeu, "bătaia pe şoric", unde muşteriii s-au împins pentru a lua şorici direct de pe porc, într-o îmbrânceală cu chicoteli. Momentul a fost amuzant, dar şi supărător pentru cei care n-au fost atât de ageri încât să apuce. "Ce s-a-ntâmplat? Tu n-ai mai prins şorici?", şi-a întrebat un tată copilul îmbufnat. "Nu fi supărat, hai că mergem şi facem rost".

În general, atmosfera de la festival a fost ca de Crăciun. Căci, printre mirosul de mâncăruri, păhărele cu palincă sau degustări de vin şi vin fiert, cei care au trecut pe la ERA au avut parte şi de momente folclorice cu artişti precum cei de la Ansamblul Profesionist Crişana sau Nuntaşii Bihorului, prezentate de Văru' Săndel, care chiar a coborât de pe scenă printre standuri şi s-a pozat cu copiii şi cu nanele care îl solicitau.

Înghesuială mare...

"Noi zicem că s-au perindat în jur de 5-6.000 de oameni. Concurenţii erau pregătiţi cu 5.000 de seturi de veselă de unică folosinţă, dar până la urmă a fost nevoie de suplimentare", a mai spus Jacan. 

Între participanţii la eveniment s-au numărat primari din localităţi ca Dobreşti, Ineu de Criş, Săcueni sau Diosig, dar şi preşedintele Consilului Judeţean, Cornel Popa, care s-a arătat impresionat de numărul mare de vizitatori, respectiv şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Remus Moţoc. De altfel, DSVSA a vegheat evenimentul pe tot parcursul lui, de la analizele făcute animalelor sacrificate până la codiţiile igienico-sanitare.

Cele 22 de comune bihorene înscrise în concurs au fost Auşeu, Borş, Căbeşti, Diosig, Girişu de Criş, Ineu de Criş, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Popeşti, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Toboliu, Tulca, Vadu Crişului, Valea lui Mihai şi Vârciorog. Lor li s-au alăturat şi două echipe din Ungaria, din judeţul Békés şi oraşul Derecske, care găzduiesc, în fiecare an, concursuri similare.

Pe lângă punctajul acordat de juriu, câştigătorii au fost desemnaţi şi în baza numărului de tichete alimentare strânse, care a indicat, practic, câţi clienţi au ales preparatele lor. La final, cei mai buni s-au dovedit a fi reprezentanţii comunei Nojorid, urmaţi de Pomezeu şi apoi de Oşorhei. Cel mai lung cârnaţ de porc a fost cel făcut de Primăria Diosig, care a măsurat 10 metri.

"A fost oarecum o ediţie de test, dar reacţia primită este foarte bună şi merită să organizăm periodic acest festival", a concluzionat Jacan. De altfel, participanţii la eveniment şi-au şi propus ca, la ediţia viitoare, să aducă fiecare porcul de acasă. Dacă nu de fală, măcar pentru... varietatea gustului.