Mii de credincioşi au fost, joi, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca "Sântămăria Mare", la Mănăstirea Izbuc, ca să se închine la icoana făcătoare de minuni şi să ia apă din izvorul din curtea mănăstirii, despre care se spune că are calităţi tămăduitoare.

Credincioşi din Bihor şi din judeţe precum Alba, Hunedora, Timiş sau Cluj au început să vină la Mănăstirea din Izbuc (care are trei hramuri: Adormirea Maicii Domnului, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi Izvorul Tămăduirii), încă de miercuri. Oamenii s-au rugat pentru vii şi pentru morţi, iar unii chiar s-au spovedit.

Miercuri seară au avut loc slujbele de Priveghere, Prohodul Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu şi Liturghia de la Miezul Nopţii, iar trecerea de la o slujbă la alta a fost făcută prin cântări bisericeşti (pricesne) cântate de călugării mănăstirii şi preoţi. Ziua de joi a adus şi corul Bisericii cu Lună din Oradea.

Tot miercuri seară, procesiunea scoaterii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, protejată altfel sub sticlă, şi montarea acesteia într-o ramă împodobită cu flori, precum şi înconjorul bisericii mănăstirii, respectiv rugăciunile în faţa Izvorului Tămăduirii s-au făcut într-un ritual fără îmbulzeli.

Joi, miile de credincioşi au participat la săvârşirea Sfintei Liturghii ţinută de episcopul Oradiei PS Sofronie Drincec însoţit de stareţul mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău, împreună cu un larg sobor de preoţi.

Predica Preasfinţitului a avut învăţăminte şi explicaţii privind însemnătatea sfintei sărbători la români, dar şi la întreaga ortodoxie. Îndemnul de a ne curăţa de păcate, de a urma învăţăturile creştine au fost însoţite de pilde şi fapte săvârşite de Iisus Hristos, de mama lui Prea Sfânta Fecioară Maria şi de apostoli.

În total, aproximativ 50 de preoţi au participat la slujbe, iar organizarea a fost exemplară.

Fiecare participant la sărbătoare a gustat, la final, din cele 15.000 de sarmale pregătite special pentru eveniment, pâine şi cozonac de casă.

Printre pelerini, au fost văzuţi în "tabere" separate şi politicienii locali, ca de pildă preşedintele PNL Cornel Popa alături de subprefectul Cristian Bitea, dar şi preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, împreună cu alţi primari şi politicieni.

Legenda spune că la izvorul mănăstirii un copil orb a început să vadă după ce s-a spălat pe faţă cu această apă, astfel că din acest motiv, credincioşii nu pleacă acasă fără apă din acest izvor.

Viorel Orbai