Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi pentru Dezvoltare Rurală Bihor, Nicolae Hodişan, precipitaţiile din ultimele zile au afectat terenurile agricole din mai multe părţi ale judeţului. „Am făcut un inventar al suprafeţelor aflate sub ape. Nu e vorba de inundaţii, pentru că în acest caz apele vin şi se retrag, ci e vorba de fenomenul de băltire, când apele persistă mai mult de 3-4 zile. Am constatat că avem 6.000 de hectare de culturi sub ape, din care 4.500 sunt culturi de toamnă, adică grâu, orz sau rapiţă, şi 1.500 de hectare sunt pajişti şi păşuni. Din evaluările făcute până ieri (n.r. marţi), circa 10-12% din total teren arabil e acoperit de apă", a declarat pentru BIHOREANUL Nicolae Hodişan, şeful DADR Bihor.

Acesta a mai spus că fenomenul de băltire e întâlnit, în judeţul Bihor, în câmpia joasă a Crişurilor, cuprinsă între râurile Crişul Repede şi Crişul Alb, respectiv în localităţile Tinca, Holod, Salonta, Avram Iancu sau Cefa, dar şi în alte zone în care permeabilitatea pământului este mare, iar scurgerea apei pe verticală este foarte lentă.

Specialiştii se aşteaptă ca în zilele următoare numărul terenurilor acoperite de ape să crească, Hodişan argumentând că în ultimele 24 de ore precipitaţiile au fost abundente, cu peste 50 de litri pe metru pătrat. „De aceea am indicat proprietarilor de terenuri agricole aflate sub ape, cât şi autorităţilor locale din zonele afectate, să ia măsuri urgente pentru drenarea acestor terenuri în părţile mai joase, pentru a favoriza scurgerea apei. În caz contrar, riscă să compromită total aceste culturi, care oricum sunt mult mai reduse decât anii anteriori sau decât cele pe care noi le-am preconizat", a mai spus Hodişan.

Locotenentul Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, a afirmat că în judeţul Bihor nu sunt probleme majore din cauza inundaţiilor. „La Salonta sunt inundate două subsoluri, iar la Oradea este inundat un subsol, din cauza infiltraţiilor apei. În rest nu avem alte sesizări", a spus Herţe.