Ziua de 1 noiembrie a fost o zi a amintirii celor dragi care s-au stins. Înainte de Ziua Morţilor, orădenii s-au dus să cureţe mormintele lor şi le-au înfrumuseţat cu buchete şi coroane de flori.

Marţi, Cimitirul Municipal a vizitat încă de la orele dimineţii şi până seara târziu de orădeni care s-au dus să aprindă o lumânare şi să se roage pentru cei care nu mai sunt.

"Pe 1 noiembrie au fost circa 15.000 de vizitatori la Cimitir, iar pe toată perioada de trei zile au fost circa 30.000", a anunţat Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public.

În această perioadă nu au existat probleme deosebite în cimitir. "Au fost doar două mici incendii. Pe şanţurile unor morminte nişte paie au luat foc, dar au fost stinse rapid, fără a fi nevoie de intervenţia pompierilor. În rest, nu s-au înregistrat incidente", a mai spus Florin Alexandru.

Deşi de ani buni, Cimitirul Olosig a fost transformat în parc, orădenii din zonă au cinstit memoria morţilor aprinzând sute de lumânărele şi candele, care au luminat pe iarba parcului.

Ziua morţilor sau Luminaţia este o sărbătoare împrumutată de la Biserica Catolică, în viziunea căreia sufletele celor morţi care nu au fost nici sfinţi şi nici damnaţi ajung în Purgatoriu, unde se curăţă de păcate pentru a putea intra în Rai.

De aceea, pe 1 noiembrie preoţii organizează slujbe pentru iertarea păcatelor celor dispăruţi dintre cei vii şi pentru primirea lor în rai. Deşi Biserica Ortodoxă nu recunoaşte existenţa purgatoriului, şi credincioşii ortodocşi sărbătoresc Ziua morţilor.