Pe 19 mai, Muzeul Ţării Crişurilor a organizat Noaptea Muzeelor, invitându-i pe orădeni să intre gratuit la expoziţii, între orele 20 şi 1 noaptea.

Iniţiativa s-a bucurat de succes şi în acest an. În jurul orei 22.30, la Palatul Baroc veniseră, potrivit directorului MŢC, Aurel Chiriac, aproape 2.000 de persoane. Astfel, se preconiza ca până la ora 1 noaptea numărul total al vizitatorilor să depăşeasvă acest prag.

Vizitatorii, majoritatea tineri, au putut admira o serie de exponate fie nemaivăzute la Palatul Baroc, fie care nu au fost expuse de mai mulţi ani. Astfel, unul dintre punctele principale de atracţie a fost parterul, unde au fost expuse mai multe automate şi instrumente muzicale din secolul XIX.

Ajutaţi de angajaţi ai Muzeului, orădenii au putut auzi ce sunete scoate, spre exemplu un Euphonion cu discotecă, din ultimul sfert al secolului XIX, provenind din spaţiul german şi care funcţionează cu mecanism de ceasornic ori un Orchestron din jurul anului 1880 din Praga, care cânta cu monede, ca un tonomat şi are sunete de pian şi instrumente de percupţie.

Tot acolo, vizitatorii au putut vedea un fonograf Edison din 1900, cimpoi din secolul XIX, o Organetă Manopan de la 1900 din Imperiul German, dar şi un Polyphon de masă, de la sfârşitul secolului XIX.

La etaj, Episcopia Romano-Catolică a permis şi în acest an deschiderea Sălii de Onoare, pictată cu fresce de la 1877-1878, care prezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau, şi a Sălii Matei Corvin, care conţine o imensă pictură care-l prezintă pe acesta în faţa Vienei.

La Secţia de Artă, orădenii au putut vedea expoziţia pictorilor veneţieni contemporani Paolo şi Marcello Leoncini. Cei mai veseli vizitatori, însă, au fost cei care au mers în sălile rezervate caricaturilor lui Ovdiu Pascu.

Printre cele mai căutate expoziţii a fost şi "Aurul şi argintul dacic", adusă de la Muzeul Naţional de Istorie şi care cuprinde piese de tezaur printre care două scuturi dacice, un vas în formă de cap uman, dar şi brăţări din aur.