Cea de-a şasea ediţie a Carnavalului florilor, desfăşurată în cadrul proiectului transfrontalier "Fereastră spre Europa", parteneriat între judeţul Bihor şi Hajdu Bihar, a strâns mii de orădeni.

Oraş invadat de flori

biro si volo.jpgCarele alegorice au ajuns în Oradea din Debreţin, unde au participat la "Carnavalul Florilor", eveniment cu tradiţie organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei, din 20 august, şi au fost întâmpinate în faţa blocurilor Zig Zag de pe Bulevardul Dacia, de viceprimarul Rozalia Biro şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc.

În timp ce Biro a declarat că "cea mai înaltă compoziţie măsoară 4,70 metri", Voloşeniuc a afirmat că, deşi evenimentul "paralizează oraşul", din cauza traficului întrerupt, în acelaşi timp e "un eveniment din care avem de învăţat". Cert este că orădenilor le-a plăcut.

Încă de la ora 16, când caravana escortată de Poliţie şi de o autospecială de la Ambulanţă a pornit din faţa blocurilor Zig Zag, mii de orădeni au ieşit în stradă sau la geamuri pentru a admira, fotografia şi filma alaiul format din cinci care alegorice precedate de huszari de la Sâniob şi arcaşi din Oradea şi Bihor. În aplauzele lor, străzile au răsunat sub cântecele muzicanţilor români şi unguri care au cântat piese tradiţionale.

Teme istorice şi din desene

Caravana florilor a străbătut Bulevardul Dacia, iar apoi au luat-o pe lângă parcul Petofi şi până la magazinul Crişul, respectiv Policlinica Mare, unde cele cinci care alegorice au şi parcat. Spre deosebire de ediţiile trecute, din cauza lucrărilor de pe podul Dacia, alaiul nu a mai urcat pe Magheru pentru a ajunge pe Independenţei, ci staţionează, pentru câteva ore, la căpătul pietonalei, unde traficul este întrerupt.

"La fel ca în fiecare an, caravana are un car comun al oraşului Debreţin cu Oradea, şi un car comun al judeţenlor Bihor şi Hajdu Bihar. Celelalte trei au fost făcute de firme particulare din Debreţin şi au fost realizate pe teme variate, în principiu istorice, dar şi din desene animate. Carele celor două administraţii au fost cu teme istorice. De exemplu, cel al Oradiei cu Debreţin l-a reprezentat pe Matei Corvin", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Primăriei, Petri Csilla.

Sărbătoare de criză

La capătul pietonalei a fost amenajată o scenă, dar şi mese pentru ca atât oaspeţii unguri cât şi locuitorii oraşului de pe Criş pot sta la un pahar cu bere sau la mititei. În plus, cei care trec prin zonă au ocazia să participe la un spectacol dat de Ansamblul Artistic Crişana, urmat de un concert al artiştilor Şcolii Populare de Arte Francisc Hubic.

Seara va fi încheiată de Rock Filarmonica, formaţie ai cărei artişti vor interpreta "Sonetul european", o compilaţie de piese în mai multe limbi. În paralel, de la ora 20, Şanţul Cetăţii va găzdui, la fel ca anul trecut, spectacolul cultural al Teatrului "Mandala" din Nyregyhaza.

Imensele aranjamente de flori vor putea fi admirate până în jurul orei 19.30, când vor pleca din oraş.

Spre deosebire de anul trecut, Primăria a redus bugetul alocat acestui eveniment de la 80.000 la 50.000 de lei. "În acest cost intră bugetul alocat carului alegoric al Primăriei Oradea, care se ridică la 15.500 de lei, transportul celorlalte care, concertele şi scenele care vor fi amenajate, dar şi două mese pe care le asigurăm celor care vin în cadrul caravanei", a explicat viceprimarul Biro Rozalia.