Compania australiană ElDore Mining Corporation va achiziţiona în totalitate mina de cupru Băiţa, din judeţul Bihor, plătind 15 milioane de euro către Far East & Pacific Investments, potrivit portalului de ştiri Proactiveinvestors Australia, citat de agenţia Mediafax.

Acordul de achiziţie presupune asumarea unor datorii de până la 1,5 milioane de euro şi constituirea unui depozit de 750.000 de euro, tranzacţia urmând să fie aprobată de acţionari şi autorităţi, precizează ştirea.

Mina Băiţa şi-a început activitatea în 1948, aparţinând statului. Ulterior, unitatea cu o capacitate de producţie de 120.000 de tone pe an a fost privatizată, dar anul trecut a fost închisă din cauza unor probleme legate de finanţare.

ElDore intenţionează să redeschidă operaţiunile de minerit la Băiţa, să majoreze capacitatea de producţie la 200.000 de tone pe an şi să modernizeze echipamentele, extizând astfel durata de viaţă a minei.

Mina de la Băiţa a a făcut în ultimi ani obiectul mai multor mişcări sindicale, după preluarea ei de către societatea Mineral Mining, cu acţionariat suedez. Minerii s-au blocat de mai multe ori în subteran şi au declanşat greve ale foamei din cauza sincopelor în plata salariilor, iar anul trecut mina s-a închis, odată cu retragerea investitorului suedez, care, nemaiputând face faţă plăţilor, a cedat mina angajaţilor.

În ianuarie acest an, cei 25 de angajaţi care răspundeau de securitatea minei au reluat munca, după ce au fost preluaţi de SC Băiţa SA, societate cu capital de stat, care urma să presteze servicii pentru Olservmin, firma care a preluat anul trecut exploatarea minei.