Plângerea penală a fost depusă luni de liderul sindical al minerilor de la Băiţa, Alexandru Iştoc, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. "Am depus o plângere împotriva directorului general al Mineral Mining, Dorel Jude, şi a directorului tehnic, Ioan Rusan, pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă şi a contractului individual", a declarat Iştoc pentru BIHOREANUL.

Printre prevederile contractuale nerespectate, liderul sindical a menţionat asigurarea transportului fiecărui angajat la locul de muncă şi înapoi, dar şi neasigurarea condiţiilor optime de muncă. "Nu avem curent la mină, nici apă caldă. Aşa nu putem lucra", a spus Iştoc.

În plus, minerii sunt nemulţumiţi că cei doi directori nu au acceptat propunerea lor de concediere colectivă. "Le-am propus să ne dea pe toţi afară, ca să putem beneficia de şomaj. Ei au vrut să concedieze doar o parte dintre noi. Aşa nu acceptăm", a mai declarat liderul sindical.

În ceea ce priveşte preluarea firmei de către angajaţi, aşa cum le-a propus minerilor finanţatorul suedez al Mineral Mining, Iştoc a afirmat că lucrurile stagnează. "I-am răspuns că suntem de acord să preluăm firma, l-am invitat aici la negocieri, dar nu ne-a mai răspuns", a conchis sindicalistul.