Liderul sindical Alexandru Iştoc a declarat pentru BIHOREANUL că toţi cei 23 de mineri care intraseră în greva foamei au întrerupt protestul miercuri după amiază. Oamenii au luat această decizie după ce, în cursul zilei de miercuri, prefectul Gavrilă Ghilea a discutat cu ortacii împreună cu preşedintele Federaţiei Mine-Energie Marin Condescu, la Băiţa.

"Am vorbit şi am încercat să găsim împreună soluţii. Administratorul suedez al firmei ne-a promis că va aduce un investitor, iar noi am cerut ca, dacă până la 31 mai nu se plătesc salariile, Agenţia Naţională de Resurse Minerale să îi retragă licenţa de exploatare, care e baza în minerit, iar atunci în mod sigur licenţa va merge la SC Băiţa", a susţinut liderul sindicaliştilor bihoreni.

Iştoc a mai spus că, în cazul în care suedezul nu va aduce un investitor, "am găsit nişte variante pentru ca oamenii să nu îşi piardă locurile de muncă". "Sperăm din tot sufletul să vină cu banii până la 1 iunie şi să ne continuăm activitatea. Ne-a asigurat că până la 17 mai ne va da un răspuns în legătură cu asta", a mai spus Iştoc.

El a adăugat că propunerile minerilor vor ajunge în curând pe masa ministrului Economiei, Adriean Videanu, prin Marin Condescu. "Din câte vedem, suedezul nu doreşte să închidă business-ul, dar de la 1 iunie se termină şomajul tehnic, deci noi trebuie să mergem la lucru", a mai spus Iştoc. "Am zis că ieşim din greva foamei, pentru că şi dacă ieşeam peste o săptămână, două, tot aia era", a continuat el.

Luni, 23 de mineri de la exploatarea de cupru din Băiţa, aparţinând firmei suedeze Mineral Mining, au intrat în greva foamei, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale din februarie. Totodată, minerii vor să ştie ce se va întâmpla din 1 iunie cu cei 117 angajaţi care sunt în şomaj tehnic de la începutul lunii martie, deoarece atunci expiră termenul legal pentru această formă de şomaj.

Ortacii de la Băiţa au mai protestat, tot pentru neplata salariilor, la jumătatea lunii februarie, atunci blocându-se în subteran. Protestul din februarie s-a încheiat abia după ce Prefectura Bihor i-a asigurat pe mineri că investitorul a virat banii de salarii aferenţi lunilor decembrie 2009 şi ianuarie 2010.

Mina de metale neferoase de la Băiţa este singura de acest gen privatizată după revoluţie. Exploatarea a fost concesionată în schimbul a 8 milioane de euro de către Mineral Mining, societate cu capital integral suedez.