Potrivit liderului sindical al minerilor de la exploatarea de molibden de la Băiţa, Alexandru Iştoc, aproximativ 50 de ortaci protestează de luni în subteran, iar alţi circa 60 de angajaţi ai minei la suprafaţă. "Nu am primit niciun semn de la finanţatorul suedez că ar vrea să ne plătească. E a cincea lună de când nu luăm niciun ban", a declarat Iştoc pentru BIHOREANUL.

Acesta a mai spus că minerii sunt decişi să nu iasă din subteran până când nu au asigurări că îşi vor primi banii.

Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă se află în permanenţă la mina de la Băiţa. "Deocamdată nimeni n-a avut nicio problemă, însă acum începe să se resimtă oboseala", a mai spus Iştoc.

Totodată, prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, a declarat pentru BIHOREANUL că încearcă să îi ajute pe ortaci. "Rămâne de văzut cum, pentru că pârghiile Instituţiei Prefectului sunt reduse, e o societate privată", a spus Ghilea.

Minerii de la Băiţa s-au mai blocat în subteran în luna februarie a acestui an, nemulţumiţi tot de faptul că nu şi-au primit drepturile salariale. Atunci, după 48 de ore de protest la adâncime, ei au primit salariile aferente lunilor decembrie 2009 şi ianuarie 2010. Au fost, însă, ultimii bani pe care i-au primit de la Mineral Mining, societate cu capital integral suedez, care a concesionat exploatarea de molibden de la Băiţa imediat după Revoluţie. De asemenea, în urmă cu o lună, aceeaşi mineri au petrecut trei zile în greva foamei, având aceleaşi revendicări.