Potivit liderului sindical al minerilor de la Băiţa, Alexandru Iştoc, cei aproximativ 50 de mineri au trecut fără incidente peste cea de-a doua noapte petrecută în subteran, la 200 de metri adâncime.

"N-avem probleme de sănătate, dar am primit lovitura finală", a declarat Iştoc pentru BIHOREANUL, explicând că se referă la faptul că unicul finanţator al firmei Mineral Mining, care administrează mina de la Băiţa, suedezul Per Goran Carlsson, le-a trimis o scrisoare. "Ne spune că vrea să ne facă pe toţi acţionarii minei, să preluăm noi toată firma. Dar Mineral Mining are datorii de aproape un milion de euro la stat, la furnizor, la noi!", a spus Iştoc.

Totodată, liderul sindical a precizat şi condiţia pe care finanţatorul o pune minerilor, dacă devin acţionari: timp de un an pot vinde societatea doar cu acordul său şi oferindu-i şi lui o parte din banii obţinuţi prin vânzare.

"Îşi bate joc de noi cu scrisoarea asta. E clar că nu ne va mai da salariile niciodată. Ne face pe noi proprietari de mină, când noi n-avem bani de pâine", a mai spus Iştoc, întrebând retoric de ce investitorul nu a venit cu propunerea asta încă din februarie.

Minerii sunt decişi să mai rămână în subteran, chiar dacă sunt siguri acum că nu vor primi banii, însă nu au decis până când.

Ortacii de la mina din Băiţa s-au blocat luni în mină, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale din februarie şi ameninţând că nu vor ieşi de acolo până când nu vor încasa banii.