După ghiocei, primii care apar în grădină primăvara ar trebui să fie... grădinarii. Sezonul în care natura renaşte este şi cel în care poate începe amenajarea unei grădini colorate şi înmiresmate.
De culorile florilor şi arbuştilor se pot bucura şi orădenii care stau la case sau la blocuri care au grădini de mici dimensiuni. Trebuie doar să ştie ce şi cum să planteze!
Fertilizarea, importantă
Înainte de a începe amenajarea unei grădini, primul pas este pregătirea locului. Toate resturile vegetale căzute pe pământ trebuie adunate, iar solul trebuie scarificat, adică aerisit, fie cu o greblă, fie cu un aparat anume conceput.
Pământul trebuie şi fertilizat, iar perfect pentru asta este compostul produs chiar în Oradea, din deşeurile biodegradabile adunate de la cetăţeni. Firma Eco Bihor, care administrează depozitul judeţean de deşeuri, comercializează compost vrac, la preţul unitar de 160 lei pe tonă, sau pământ de flori, adică un amestec de pământ cu compost, la preţul de 17 lei pentru un sac de 40 de litri sau 255 lei pe metru cub.
Plantezi o dată, înfloresc mereu!
După pregătirea terenului, grădinarul poate începe să planteze flori şi arbuşti. "Pentru o grădină pe suprafeţe mici, dar nu numai, eu recomand plantele perene. Sunt cele mai rentabile: le plantezi o dată şi ies an de an. Panseluţele sunt mai ieftine, dar daţi banii pe ele în fiecare primăvară", explică Timea Kleszken (foto), specialistă în peisagistică şi responsabilă de grădina Palatului Baroc, unde în fiecare primăvară înfloresc mii de flori, îndeosebi lalele.
Florile perene pot fi în aşa fel alese încât în grădină să înflorească ceva mereu. De pildă, pentru un aspect plăcut primăvara, se pot planta ghiocei, brânduşe (crocus, în magazine), narcise, zambile şi lalele. "Recomand şi alunul hamamelis, un arbust care înfloreşte în ianuarie-februarie", mai spune Timea.
Cu dublu rol
După florile care vestesc primăvara, în mai-iunie vine rândul crinilor şi bujorilor, care însă vor înflori în anul următor plantării. "O floare simplă, dar frumoasă, este crinul de umbră, care aşa cum îi spune numele, nu are nevoie de soare, deci se pretează şi într-o grădină mică", mai spune peisagista.
O grădină va avea un aspect şi un miros plăcut dacă în ea cresc şi plante medicinale. Salvia, menta, cimbrul, busuiocul sunt printre plantele care nu sunt pretenţioase, pot fi sădite în spaţii mici şi au un dublu beneficiu: sunt bune şi pentru ceai ori mâncare. Unde mai pui că mirosul lor puternic ţine ţânţarii la distanţă!
Acestea pot fi plantate fără probleme şi în ghivece ori jardiniere sau pot crea un perete vertical verde, util în grădinile mici, dar nu numai. Un perete din plante este o modalitate eficientă de a acoperi un gard inestetic.
Grijă la trandafiri
Timea mai recomandă şi sădirea de plante melifere, adică acele flori care produc nectar şi sunt necesare albinelor. "De exemplu, putem sădi Echinacea, o plantă medicinală, dar care ajută şi biodiversitatea locală. Va înflori din iunie până în septembrie", spune specialista. Alte plante melifere sunt albăstrelele, macii ornamentali, floarea soarelui (care, însă, are nevoie de soare) şi margaretele.
Un colţ al grădinii poate fi ocupat şi de lavandă, un arbust care înfloreşte vara, însă este verde tot anul, ori de un ienupăr, un alt arbust veşnic verde.
În grădinile de mici dimensiuni, Timea nu recomandă sădirea trandafirilor, mai ales dacă grădinarii nu au suficient timp liber. "Trandafirii trebuie trataţi periodic împotriva afidelor şi altor insecte. Dacă nu avem suficient timp să ne ocupăm de ei, mai bine nu îi plantăm", zice peisagista.
Cumpăraţi din România!
Chiar şi o grădină fără trandafiri va avea nevoie de tratamente fito-sanitare. "Din fericire, la orice farmacie de profil, doritorii găsesc produse variate şi explicaţii privind aplicarea lor", precizează Timea.
Fără dubiu, însă, peisagista recomandă ca plantele alese pentru grădină, fie ea mare sau mică, să fie din flora autohtonă. "Trebuie să optăm pentru plante crescute în ţara noastră, adică deja aclimatizate. Aşa reuşim şi să atragem păsările şi animalele din biodiversitatea locală şi ne asigurăm succesul grădinii", spune Timea.
Plantele exotice importate din ţări mult mai calde, precum Spania, Italia sau Grecia, ar putea avea un aspect plăcut, dar nu vor rezista pe termen lung decât dacă se depun eforturi mari în îngrijirea lor. În schimb, florile autohtone sunt mai puţin pretenţioase şi vor asigura mai uşor succesul unei grădini.
Dacă nu găsiţi plante aclimatizate în România, puteţi opta şi pentru cele din Ungaria, ţara vecină având o climă similară.