Bad Boys, Pokemon, Arabii, Justiţia şi Las Fierbinţi... Ineditele denumiri aparţin unor echipe de minifotbal din Bihor ai căror membri dau dovadă de simţul umorului şi al competiţiei, întrecându-se în campionatul judeţean de profil.
Varianta în miniatură a fotbalului "mare", minifotbalul a adunat în Bihor nu mai puţin de 1.100 de sportivi legitimaţi, între cei mai mulţi din ţară, o parte a lor fiind echipierii unor loturi ce reprezintă atât companii private, cât şi instituţii publice. Fie că au fost fotbalişti de carieră, fie simpli amatori, jucătorii se dedică total întrecerilor care se desfăşoară la Baza Tineretului, fiind "dotaţi" cu echipamente personalizate, antrenori şi, cel mai important, suporteri...
Dispute nocturne
Aproape în fiecare seară, cu nocturna aprinsă, Baza Tineretului din spatele Liceului cu Program Sportiv Bihorul găzduieşte competiţii intense. Chiar şi pe frig, miercurea trecută s-a jucat un derby între FCS Beiuş, aflată provizoriu pe locul 1 în judeţ, şi campioana en titre, AEK Oradea, încheiat cu victoria acesteia. După câteva glume, rivalii au trecut la chestiuni serioase şi, timp de 50 de minute, s-au înfruntat în cadrul Ligii I a Campionatului Judeţean de Minifotbal, unul dintre cele mai populare din ţară.
În Bihor, promotorul minifotbalului este Spiridon Baltsavias, un grec stabilit de 22 de ani în Oradea. După ce a absolvit aici Facultatea de Fiziokinetoterapie, bărbatul originar din Atena a amenajat în Ioşia, împreună cu un asociat, primele terenuri sintetice pentru minifotbal. "Era prin 2002, pe atunci eram la începutul minifotbalului în România, când s-au şi făcut primele terenuri. Aveam noi, la Oradea, şi Hagi la Constanţa", spune Spiros, în tinereţe fost... baschetbalist.
Judeţul (mini)fotbaliştilor
Între timp, minifotbalul nu mai e un experiment. În 2016 a devenit o disciplină recunoscută de Ministerul Tineretului şi Sportului, iar la nivel naţional are şi o Federaţie proprie. În Bihor, de anul trecut, funcţionează o asociaţie de profil, condusă chiar de Spiros, care deja din 2008 construise terenuri sintetice la Baza Tineretului, printr-un contract cu LPS Bihorul, bază ajunsă astăzi la cinci terenuri în aer liber, cu nocturnă, şi unul acoperit.
După ora 18, când încep partidele, aproape toate sunt mai mereu ocupate. În urmă cu trei ani, Spiros, care are propria echipă, botezată din nostalgie AEK Oradea, după faimosul club atenian, a preluat organizarea întrecerilor din campionatul judeţean, pe atunci mult mai restrâns. Grecul s-a implicat în promovare şi l-a propulsat şi în topul naţional.
"Am început cu 8 echipe, acum avem 71, din care 32 de amatori, împărţite în două ligi - Liga I şi Liga II - şi 39 de echipe ale unor firme şi instituţii publice. În plus, mai există un campionat cu 12 echipe ale elevilor şi studenţilor", povesteşte Spiros. În total, Asociaţia Judeţeană de Minifotbal numără peste 1.100 de jucători legitimaţi şi are cel mai mare campionat al firmelor şi instituţiilor din ţară.
Cu Hagi în teren
Minifotbalul e atractiv din multe motive, spun practicanţii. Meciurile se joacă pe teren sintetic, reprizele au câte 25 de minute, iar echipele câte şase jucători pe teren. Efortul nu este excesiv, aceştia putând fi schimbaţi între ei de câte ori vrea antrenorul.
Întrecerea e destul de "safe", căci, potrivit regulamentului, după al cincilea fault făcut de o echipă într-o singură repriză, oricare fault în plus e sancţionat automat cu penalty de la 9 metri acordat echipei adverse. "Aşa s-au limitat durităţile. Nicio echipă nu e interesată să faulteze", explică Spiros.
Loturile sunt formate din amatori, de obicei legaţi prin vechi prietenii, dar şi din foşti jucători de fotbal la nivel judeţean sau naţional, inclusiv foşti campioni naţionali, cum e Zeno Bundea (foto), ex-campion cu Rapid, care joacă acum la AEK Oradea, şi Cristian Oros, fost laureat cu Astra, acum la Bad Boys. "Am ajuns şi eu la o vârstă înaintată pentru fotbal. Altfel, arăt bine, nu sunt bătrân", zice zâmbind Zeno Bundea, pe care colegii îl strigă "Hagi".
Amatorii sunt mânaţi de pasiunea pentru fotbal, dar şi de atmosfera meciului şi de cea de după. "Minifotbalul îţi dă posibilitatea să te recreezi, să-ţi faci prieteni... Noi vrem să ieşim împreună, să ne mişcăm. Suntem actori, avocaţi, economişti, doctori... Acum, că există şi o miză, jucând într-un campionat, e altceva. Ne-am făcut echipamente, am strâns jucători", spune actorul Andrian Locovei, echipier la Clima Art, promovată în Liga I în sezonul trecut, şi desemnat anterior cel mai bun jucător dintre 160 de competitori ai Ligii a II-a.
Şi la oraş, şi la ţară
Fiind antrenant şi practicabil aproape la orice vârstă (unul dintre jucători are 70 de ani!), minifotbalul a prins şi în afara Oradiei. Proprietar de firmă care amenajează terenuri sintetice, Spiros şi-a trimis angajaţii în toată ţara, realizând din 2004 până acum peste 500 de terenuri. În Bihor, sunt comune care au chiar şi 3-4, câte unul în fiecare sat.
"Minifotbalul este acum peste tot. Comunele Ineu de Criş şi Batăr au câte 4 terenuri, iar Hidişel, Gepiu, Lăzăreni şi Budureasa câte 3. Puţinii primari care încă nu au terenuri vor şi ei, au văzut ce emulaţie există, că ies şi copii, şi adulţi să joace", spune Spiros.
Ca rezultat, în ultimele sezoane, s-au alăturat campionatului organizat la Oradea şi echipe din judeţ - Beiuş, Ciumeghiu, Ceişoara, Salonta etc. - ai căror componenţi se antrenează metodic. "O facem pentru sănătate şi pentru prietenie. Stăm apoi la o bere, la poveşti", zice Claudiu Borza (foto), de la FCS Beiuş.
În campionat, meciurile cu miză mare au comentator, arbitraj de cel mai înalt nivel şi, evident, suporteri - prietenii şi colegii jucătorilor, care le fac galerie. Un alt mare avantaj al minifotbalului este accesibilitatea. În afara echipamentelor, pe care sunt liberi să şi le aleagă, membrii unei echipe plătesc laolaltă doar 280 de lei pe lună pentru meciuri, teren, arbitraj şi eventualele premii.
Vine Poliţia!
Nu mai puţin disputate sunt meciurile din Campionatul firmelor şi instituţiilor din Bihor. Aici concurează, între altele, echipe ale unor companii ca Madrugada, Celestica, Plexus, Faist, Deme Macarale, Turism Felix, precum şi cele formate din angajaţi de la Termoficare, DSVSA, Direcţia Silvică, Poliţia Oradea ori Poliţia Rutieră.
Pentru firme, minifotbalul e varianta ideală pentru a suda relaţiile între angajaţi, prin team-building sportiv. De altfel, companiile suportă toate cheltuielile echipelor, inclusiv eventualele deplasări în ţară, la campionate naţionale. "Am firme care cer factura pentru participare direct pe un an întreg. Investiţia e mică, dar beneficiile pentru angajaţi sunt mari. Sunt şi competitive: unele au angajat oameni bazându-se şi pe abilităţile lor de fotbalişti", spune Spiros.
De cealaltă parte, la instituţii, fotbaliştii îşi asigură din propriile bugete costurile de participare, dar pun aceeaşi pasiune. Spre exemplu, echipa Poliţiei Rutiere ocupă acum locul 1 în Seria I a competiţiei. "Suntem toţi pasionaţi. Noi jucăm oricum la Baza Dinamo, dar ne place să ne întrecem şi în competiţia judeţeană", spune subcomisarul Alin Gherman (foto), şeful Biroului Rutier Oradea.
Atmofera de la Baza Tineretului i-a atras şi pe angajaţii Direcţiei Silvice. "Suntem nişte oameni care nu vor să se uite în buletin şi vor să facă sport. Ne motivează şi ideea de clasament, de competiţie", spune unul dintre aceştia, Mircea Faur. Cum ar veni, chiar dacă nu toţi pot fi nişte Messi, asta nu înseamnă că nu pot deveni campioni...
FOTBAL ÎN CENTRU
"Naţionalul" la Oradea
Administratorul Bazei Sportive Tineretului, Spiros Baltsavias, vrea să continue promovarea minifotbalului în Bihor aşa încât, în sezonul următor, în campionatele judeţene să se confrunte 100 de echipe. În acest caz, grecul va trebui să-şi extindă baza, căci terenurile sunt deja închiriate şi programate pe mult timp înainte.
În această vară, între 15 şi 17 iunie, Oradea va găzdui Campionatul Naţional al Firmelor şi Instituţiilor Publice, care va reuni 84 de echipe din toată ţara, la Baza Tineretului. E posibil, însă, ca faza finală a evenimentului, care va aduce în Oradea cel puţin 1.000 de competitori şi susţinători, să se ţină în inima oraşului. "Există discuţii avansate cu Primăria pentru ca meciurile mai importante, semifinalele, finalele, să se ţină în Piaţa Unirii, pe un teren mobil cu tribune. Ar fi o premieră naţională", spune Spiros.