Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a obţinut, miercuri, acordul Guvernului maghiar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care făceau naveta din Ungaria în România sau invers, au transmis autorităţile române prin Grupul de comunicare strategică (GCS).

Navetiştii au fost puşi într-o situaţie dificilă după ce, pe 17 martie, Ungaria a decis să-şi închidă graniţele pentru cetăţenii străini.

"În continuarea demersurilor susţinute ale Ministerului Afacerilor Externe pentru identificarea unei soluţii cu privire la situaţia lucrătorilor transfrontalieri, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut azi, 25 martie, o nouă convorbire telefonică pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. Cu această ocazie, a fost obţinut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de-o parte şi de alta a frontierei româno-ungare", a transmis GCS.

Potrivit informării oficiale, "detaliile privind implementarea acestei decizii urmează să fie stabilite prin dialog direct la nivelul Ministerelor de Interne din cele două ţări, prin poliţiile de frontieră, care vor conveni punctele de frontieră ce vor putea fi utilizate în acest scop, distanţa de la frontiera de stat, de o parte şi de alta a acesteia, în care această înţelegere va fi aplicabilă şi momentul de la care măsura devine efectivă".

Autorităţile române mai transmit că, în contextul măsurilor restrictive decise de autorităţile ungare, începând cu data de 17 martie, ora 00.00, privind interzicerea accesului cetăţenilor străini în Ungaria, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut convorbiri succesive cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, solicitând inclusiv identificarea unei soluţii pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri cetăţeni români, astfel încât aceştia să-şi poată continua activitatea.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a făcut un demers oficial, prin Ambasada României la Budapesta, vineri, 20 martie, solicitând autorităţilor ungare şi identificarea unei soluţii pentru lucrătorii transfrontalieri, subliniind că aceştia se află în prezent în imposibilitatea continuării activităţii şi riscând să îşi piardă locurile de muncă.

Această temă a fost ridicată de ministrul român de externe şi în cadrul reuniunii prin videoconferinţă a Consiliului Afaceri Externe din 23 martie 2020.