Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a cerut permisiunea CNA de a difuza gratuit în campania electorală, la posturile TV şi radio, o serie de spoturi cu Cătălina Ponor, Gheorghe Zamfir, Connect-R şi Steliana Sima, pentru prevenirea infracţiunilor, în special a mitei electorale, Consiliul urmând să ia joi o decizie în acest caz.

Potrivit unei adrese transmise Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) intenţionează să deruleze, în perioada 9 noiembrie - 9 decembrie, o campanie de informare şi responsabilizare a cetăţenilor pentru exercitarea unui vot legal.

MAI precizează că acest demers noncomercial, asemănător celor desfăşurate cu ocazia precedentelor campanii electorale din anii 2009 şi 2012, "are ca scop prevenirea infracţiunilor în legătură cu procesul electoral, în special a mitei electorale". Campania, intitulată "Fii responsabil! Votează legal!" este susţinută de afişe, flyere, spoturi TV şi radio.

În acest context, MAI a solicitat CNA să analizeze posibilitatea introducerii în Decizia privind principiile şi regulile de desfăşurare prin intermediul posturilor de radio şi televiziune a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, pe care Consiliul urmează să o aprobe cel mai probabil joia viitoare, a unei recomandări de difuzare în cadrul emisiunilor electorale şi a celor de dezbatere electorală a acestor spoturi realizate de către Minister.

"Menţinonăm că spoturile din cadrul campaniei 'Fii responsabil! Votează legal!' promovează o atitudine civică în sensul exercitării unui vot legal, neinfluenţat de vreuna din forma mitei electorale", mai spune MAI, precizând că în aceste spoturi apar gimnasta Cătălina Ponor şi cântăreţul Connect-R, interpreta de muzică populară Steliana Sima şi naistul Gheorghe Zamfir. În adresa MAI se precizează că personalităţile folosite în spoturi nu sunt candidaţi ori reprezentanţi ai vreunei formaţiuni politice.

În unul dintre spoturi, Cătălina Ponor spune: "Am ajuns la performanţă după ce am muncit foarte mult. Cu multe sacrificii şi multe antrenamente. De aceea, consider că românii aşteaptă mai mult de la noi, cei care ducem numele României mai departe. Vreau să trăiesc în ţara mea şi să-mi fie respectate drepturile. Sunt româncă şi votul meu contează. Doar tu decizi. Nu contează pe cine, ci cum. Votează corect şi legal".

Pe de altă parte, Connect-R spune într-un alt spot "Totul începe cu noi. Toate hotărârile importante trebuie să le iei singur. Fără influenţa altora", în timp ce Steliana Sima afirmă într-un spot "Spiritul democraţiei nu îl găsim afară, ci vine din interior. Votul nu este de vânzare. Este un drept constituţional. Tu decizi!".

Într-un alt spot, Gheorghe Zamfir afirmă "După ce cortina se lasă, rămân aplauzele. Aceasta este împlinirea noastră, ca artişti. Aceasta este comunitatea din care facem parte. Suntem responsabili pentru toţi semenii noştri. Tu decizi! Nu îţi risca libertatea pentru o brumă de bani sau pentru un kilogram de făină. Noi, ca popor, merităm mai mult. Votează legal!".

O decizie cu privire la campania MAI urmează să fie luată, cel mai probabil, în şedinţa de joi a CNA.