Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat joi aprobarea construirii a 138 creşe moderne la nivel naţional, din care cinci în judeţul Bihor, în Oradea, Beiuş, Marghita şi Salonta, cu fonduri din bugetul Ministerului.

Potrivit ordinului de ministru, în fiecare municipiu din fiecare judeţ va putea fi construită o creşă, această necesitate reieşind din faptul că în România există în prezent doar 386 asemenea unităţi. "Sprijinim familiile şi încurajăm natalitatea prin această măsură. Dorim ca tinerele mame să se întoarcă pe piaţa forţei de muncă după concediul de creştere a copiilor, ştiind că cei mici sunt în siguranţă, în creşe moderne", a spus ministrul.

Cseke a afirmat că, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creşe în fiecare municipiu şi a două clădiri de creşe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori.

"În total există 47 de cereri aprobate, cu documentaţia completă depusă. Dintre acestea, sunt patru judeţe (Covasna, Galaţi, Satu-Mare şi Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere şi a adus documentaţia necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanţări aprobate, autorităţile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentaţia necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcţie a creşelor", a subliniat Cseke Attila.

Ordinul de ministru permite construcţia unor creşe noi în 102 municipii şi în cele 6 sectoare ale Capitalei. "Dezvoltarea reţelei de creşe trebuie să fie demarată unitar în toată ţara, de aceea am aprobat una sau două creşe construite pentru fiecare municipiu, în funcţie de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autorităţile locale sunt partenere în acest proiect", a spus ministrul.

Potrivit listei aprobate de Ministerul Dezvoltării, în judeţul Bihor ar urma să se construiască cinci creşe, dintre care două în Oradea şi câte una în Salonta (creşă mică), Beiuş şi Marghita (creşe medii).

Finanţarea este asigurată pentru cele 138 creşe din bugetul Ministerului Dezvoltării, iar pentru alte 110 creşe ar urma să fie folosite fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Semnarea contractelor pentru construirea creşelor este prevăzută pentru începutul anului viitor.