De la 1 noiembrie, românii ar putea să-şi cumpere maşini cu credite garantate de stat. Ministerul Economiei a dat startul programului Prima Maşină.

Pot cere bani cei care n-au avut niciodată, pe numele lor, un autoturism nou. Dosarele vor fi aprobate cu prioritate pentru tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani.

Prin acest program vor putea fi cumpărate maşini noi, nu second hand, cu preţuri de până la 14.000 de euro. În acest plafon, se încadrează mai multe mărci şi modele, în funcţie de configuraţie: Dacia Logan, Ford Bmax (ambele produse în România), Volkswagen Polo, Skoda Fabia sau Opel Corsa.

Preţurile diferă de la o lună la alta, în funcţie de oferte, şi este posibil ca unii dealeri să ieftinească anumite modele tocmai pentru a le încadra în plafonul maxim stabilit de stat.

Banca va acorda un împrumut de cel mult 62.000 de lei, echivalentul a 14.000 de euro, plus contravaloarea CASCO în primul an. Avansul va fi între 5 şi 10%, iar perioada maximă de creditare de 7 ani. Dobânda ar ajunge la 6%. Astfel, la un credit în sumă maximă pe 7 ani rata este de 900 de lei, în timp ce pentru unul pe 5 ani ajunge la 1.200 de lei.

Autorităţile estimează că anul acesta vor fi bani pentru 2.500 de maşini, iar anul viitor pentru 20.000. Cei care aplică pentru programul Prima Maşină nu vor putea folosi şi vouchere Rabla. Până acum, 4 bănci au anunţat că vor participa la acest program.