Ca reacţie la conflictul de muncă spontan declanşat de angajaţii SC Băiţa SA Ştei în sprijinul directoarei demisionare şi pentru păstrarea activităţii de producţie, Ministerul Economiei, în calitate de acţionar unic al societăţii, a făcut, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, mai multe precizări, dintre care cea mai importantă este promisiunea că, sub nicio formă, activitatea de exploatare nu va fi oprită.

Potrivit comunicatului, la şedinţa Consiliului de Administraţie al companiei din data de 16 septembrie a participat, în calitate de invitat, şi secretarul de stat Maricel Popa, care "a luat act de situaţia financiară gravă a societăţii şi a cerut membrilor Consiliului de Administraţie şi conducerii executive a societăţii adoptarea şi implementarea măsurilor necesare în vederea remedierii urgente a acestei situaţii".

"În urma discuţiilor avute în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie şi în absenţa unor soluţii viabile din partea conducerii executive a societăţii, d-na Director General şi-a prezentat demisia din această funcţie, precizând în faţa angajaţilor companiei că decizia sa este ireversibilă din motive personale", arată Ministerul.

În privinţa situaţiei economice şi financiare a societăţii Băiţa SA, "Corpul de Control al Ministrului Economiei a constatat deficienţe grave în gestionarea activităţii, fiind sezizate organele judiciare competente", arată comunicatul.

În concret, a fost sesizată DNA (privind asocierea dintre SC Băiţa SA, societate publică, şi societatea privată Băiţa Bihor SA, "având în vedere existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală"), Agenţia Naţională de Integritate (în ceea ce priveşte posibilul conflict de interese în care s-a conducerea companiei) şi ANAF (cu privire la modul de încasare /plată a unei sume în valoare de 5.111.000 lei, aferentă unui contract de cesiune de acţiuni între SC Băiţa SA şi o societate parteneră).

"Alături de situaţiile sesizate organelor competente judiciare, mai există şi alte deficienţe în gestionarea patrimoniului societăţii, aflate în curs de cercetare. Situaţia economică şi financiară a societăţii SC Băiţa SA a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de directorul general, Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societăţii, la sfârşitul anului 2013, au depăşit suma de 17 milioane lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la nivelul de 5,4 milioane lei", arată documentul.

Fără a preciza care sunt planurile concrete de viitor, Ministerul Economiei susţine că a mandatat membrii Consiliului de Administraţie "să adopte şi să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situaţii, în vederea păstrării locurilor de muncă şi dezvoltarea activităţii de exploatare a resurselor minerale aflate în perimetrul minier Băiţa", fără a se pune problema închiderii minei, cum susţin angajaţii aflaţi în protest.

"Ministrul Economiei, Constantin Niţă, declară că schimbarea conducerii societăţii SC Băiţa SA are ca obiectiv relansarea activităţii miniere a societăţii şi îmbunătăţirea situaţiei economice în vederea menţinerii şi creşterii numărului locurilor de muncă, asigurând totodată angajaţii companiei că nu s-a luat şi nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activităţii miniere de la societatea Băiţa SA", încheie comunicatul ministerial.

Citiţi pe această temă şi articolul "Minerii de la Băiţa continuă protestul, blocaţi în gura unei galerii, în timp ce noul director numit de Ministerul Economiei şi-a preluat postul"