În nici o zi, Ministerul Justiţiei şi-a schimbat de două ori poziţia în legătură cu modificarea Codurilor Penale. După ce, duminică seara, a transmis către CSM, Parchetul General şi DNA un proiect de lege cu un conţinut aproape identic cu cel al OUG 13 abrogată, luni Ministerul a transmis printr-un comunicat că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală".

Proiectul de lege trimis duminică seara către CSM, Parchetul General şi DNA - şi ar fi urmat să ajungă în Plenul Parlamentului - conţine aceleaşi prevederi, cu excepţia celei legate de pragul de 200.000 de lei la acuzaţia de abuz în serviciu.

Luni, după prânz, Ministerul Justiţiei a remis, în schimb, următorul comunicat de presă: "Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass media, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare".

Ceva mai târziu, însă, reprezentanţii Ministerului au revenit spunând că va fi elaborat un nou proiect de lege în acest sens.

Potrivit Digi24, care citează Biroul de Presă al Ministerului Justiţiei, se va renunţa la varianta care conţinea toate prevederile OUG 13 care a fost abrogată şi va elabora un nou proiect de lege mai amplu şi va ţine cont de toate deciziile Curţii Constituţionale.

Tot Digi24 arată că ministrul Florin Iordache, a afirmat luni după amiază - în timp ce jurnaliştii alergau după el pe holurile Parlamentului - că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde, în condiţiile în care doreşte o dezbatere mai amplă.

Jurnaliştii au încercat să îi pună ministrului Justiţiei o serie de întrebări pentru a clarifica ce se va întâmpla cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce MJ a anunţat că nu mai este preocupat de acest subiect, dar CSM a anunţat că actul normativ a fost depus la CSM. Florin Iordache nu a dorit să stea de vorbă pentru a lămuri aceste aspecte, ministrul mergând în ritm alert.

Din mers, în timp ce ziariştii alergau după el, Iordache a spus că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde şi că doreşte o dezbatere mai amplă.