Din 2015, vârsta de pensionare a femeilor ar putea fi egalizată cu cea a bărbaţilor. În Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020, Ministerul Muncii arată că vrea ca femeile să se pensioneze la 65 de ani.

Creşterea vârstei de pensionare la femei ar putea astfel să reducă presiunea de pe fondul de pensii. În România, în 1990 erau 8,1 milioane de salariaţi şi 3,5 milioane de pensionari. Situaţia s-a schimbat dramatic în 2012, când 4,3 milioane de angajaţi plăteau contribuţii pentru 5,3 milioane de pensionari. Analiştii economici susţin că aceasta este cea mai gravă anomalie a economiei şi a societăţii româneşti, scrie zf.ro.

"În ritmul actual, cred că în mai puţin de zece ani, în România nu se vor mai putea plăti pensiile şi va trebui să se împrumute. Am decăzut din punct de vedere economic atât de mult, încât nu trebuie să ne aşteptăm la vreun miracol, cu cât trece timpul, cu atât va fi mai costisitor", este de părere profesorul universitar Mircea Coşea, care a fost membru al partidelor politice PDSR (până în 1997) şi apoi al PNL (până în 2007).