Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că modifică protocolul de tratament la Covid-19. În esenţă, medicamentele vor putea fi prescrise în centrele ambulatorii de evaluare, iar unul dintre acestea, Favipiravir, va putea fi eliberat şi în farmacii.

Potrivit unui comunicat transmis presei, "schimbările vizează creşterea accesibilităţii pacientului la tratament precoce în ambulatoriu".

"Conform modificărilor, medicaţia antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienţii infectaţi cu SARS-Cov-2. Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripţie medicală", se arată în comunicat.

Conform informării, Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-Cov-2 a fost, deja, publicat în Monitorul Oficial pe 13 ianuarie.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, o altă noutate în ce priveşte pandemia de Covid-19 o reprezintă, în contextul răspândirii accelerate a variantei Omicron, faptul că, pentru a evita aglomerarea Unităţilor de Primire a Urgenţelor, respectiv spitalele, pacienţii care au forme uşoare sau medii vor putea fi trataţi în centre speciale de evaluare.

În Bihor vor funcţiona 8 asemenea centre, toate pe lângă spitale, iar bolnavii vor fi îngrijiţi în regim de spitalizare de zi. Deocamdată nu este clar de când vor funcţiona efectiv acestea, detalii urmând să fie făcute publice în curând.

Cert este că, potrivit Ministerului Sănătății, serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-Cov-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate.

Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, fie că au sau nu asigurare socială de sănătate.