Curtea de Conturi a reclamat la DNA nereguli la achiziţii făcute de Ministerul Sănătăţii în perioada stării de urgenţă. Condusă pe atunci de Nelu Tătaru, instituţia este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, prejudiciul estimat fiind de 2,8 milioane de lei.

Pe lângă minister, Curtea de Conturi a făcut plângere la DNA şi împotriva Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, codus de Raed Arafat, pentru două posibile fapte de abuz în serviciu. În aceste cazuri prejudiciile ar fi de 10,9 milioane de lei, respectiv 4,2 milioane de lei.

Potrivit Hotnews.ro, aceeași instituție a reclamat şi Compania Naţională Unifarm, atât la DNA, cât şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, compania fiind cea prin intermediul căreia ministerul a cumpărat majoritatea echipamentelor sanitare folosite în pandemie. 

Sesizările au fost anunţate public zilele acestea de Curtea de Conturi, însă au la bază un raport publicat în vara anului trecut numit "Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă".

În raport apar informaţii că Ministerul Sănătăţii prin Unifarm a săvârşit o serie "abateri, nereguli, erori şi deficienţe".

"Au fost achiziţionate măşti de protecţie neconforme în valoare de 26.449 mii lei, din care până la data de 15.05.2020, au fost distribuite măşti în valoare de 5.273 mii lei. Din acestea, furnizorii au înlocuit măşti neconforme în valoare de 1.820 mii lei", se arată în raport.

Ministerului Sănătăţii i se mai reproşează şi că prin Unifarm ar fi cumpărat materiale de protecţie de la firme intermediare, care le vindeau mult mai scump decât producătorii. "Compania (Unifarm) a achiziţionat echipamente/materiale sanitare de la firme intermediare deşi deţinea toate autorizaţiile necesare în vederea realizării achiziţiilor direct de la producătorii externi prin importul acestora şi/sau de la producători interni, ceea ce a făcut ca CN UNIFARM să plătească preţuri de achiziţie mai mari cu suma estimată la 175.274 mii lei", se mai arată în raport. 

În document se mai arată că ministerul nu a monitorizat derularea contractului de achiziţie pentru ajutorul umanitar către Republica Moldova, astfel că Adrian Ionel, directorul companiei Unifarm în acea perioadă, a cumpărat echipamente medicale de protecţie la preţuri supraestimate pe care le-a revândut ministerului cu un adaos comercial de 71%, deşi adaosul comercial mediu practicat de Unifarm era în medie de 12,9%.

"CN UNIFARM SA a procedat la vânzarea măştilor în cauză către Ministerul Sănătăţii cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alţi clienţi a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020 şi cu adaosul de 9,17% practicat de CN UNIFARM SA la comercializarea produselor măşti FFP2 KN 95 către alţi beneficiari, ceea ce a condus la achiziţia unor produse la preţuri superioare şi la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei", se mai menţionează în raport.

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a explicat pentru Europafm.ro că procurorii anticorupţie mai au în lucru 94 de dosare care au legătură cu achiziţiile din pandemie, după ce 8 au fost deja trimise instanţelor de judecată.

"Am rămas în anchetă în prezent un număr de 94 de dosare iar 8 dosare au fost trimise în judecată, atât cele cu Unifarm-ul, dar am mai avut şi la Braşov, dar şi de la Sfântu Gheorghe. În celelalte 94 de cauze, unele dintre dosarele noastre vor fi finalizate în perioada următoare, am încercat să indisponibilizăm bunuri în vederea recuperării prejudiciului, prejudiciul se ridică la nivelul zecilor de milioane, cel puţin, de euro", a explicat procurorul.