După ce în urma interzicerii unui număr de 36 de plante etnobotanice au apărut altele noi care sunt vândute tinerilor, ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla a precizat că de câte ori vor exista semnale că apar astfel de plante sau substanţe care au efecte negative va fi adoptată o nouă Hotărâre de Guvern. "La nevoie vom adopta câte o Hotărâre de Guvern la o lună sau două", a spus Cseke.

La jumătatea lunii februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru interzicerea a 36 de plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive. Pedepsele prevăzute în OUG pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare, distribuirea acestor substanţe interzise pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.

Totuşi, la începutul lunii aprilie, au apărut noi produse etnobotanice care nu au fost încă interzise. Noile produse pot fi achiziţionate de pe Internet, dar şi din unele magazine de specialitate care nu au fost încă închise.

Anul trecut, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.