Ministra Educației, Ligia Deca, a venit vineri la Oradea, pentru a semna alături de reprezentanții autorităților locale un contract de finanțare de 19 milioane de euro pentru campusul de învățământ dual,

Deca a vizitat campusul școlar din Oradea, primul din țară care primește finanțare prin PNRR, declarând la final că este impresionată.

Jumătate Ministerul, jumătate CJ Bihor

În vizita sa în campusul din strada Ceyrat nr. 4, Ligia Deca a fost însoțită de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, vicepreședintele Mircea Mălan, primarul Oradiei, Florin Birta, rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, și șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan. Firește, ministra a venit însoțită de consilieri de-ai săi, printre care se numără și un orădean, Roland Olah, fost lider al studenților din Oradea.

După ce Deca și Bolojan au semnat contractul de finanțare, prin care Ministerul Educației alocă, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, o finanțare de 19,7 milioane de euro pentru construcția și dotarea campusului, Mălan a fost cel care a prezentat pe scurt conceptul acestuia. Trebuie menționat însă că finanțarea asigurată prin PNRR nu acoperă toată investiția din campusul dual, CJ Bihor contribuind, din fonduri proprii, cu 9,6 milioane de euro.

„Campus Oradea este un proiect important atât pentru dezvoltarea județului Bihor, cât și pentru viitorul copiilor noștri. Mulți copii aleg să își construiască viitorul dincolo de granițele țării, deoarece aici nu se pot angaja în condiții care să le asigure un venit și care să le garanteze o viață bună în țară. În același timp, mediul de afaceri local își aduce angajați de la mii de kilometri distanță. Constatând această realitate, Consiliul Județean Bihor a decis să realizeze acest campus școlar, în parteneriat cu ministerul”, a declarat Mălan.

Funcțional de anul viitor

După cum avea Deca să vadă cu ochii ei, campusul va avea ateliere și laboratoare, spații de cazare (în camere de câte doi elevi, fiecare cu baie proprie), cantină, dar și piscină didactică, o bază sportivă. Pe scurt, condiții moderne de pregătire pentru viitorii muncitori calificați. În plus, așa cum a explicat Mălan, pregătirea de specialitate a elevilor va fi asigurată de angajați din firme locale, astfel încât liceenii să fie racordați la cerințele mediului de afaceri.

Lucrările la campus sunt aproape gata, urmând ca până la finalul anului să fie și mobilat și dotat. Astfel, din 2024, elevii care sunt înscriși în clase de învățământ dual din Bihor ar putea începe să studieze în campus. Aici vor participa la lecțiile de profil ale specializărilor alese, în timp ce disciplinele din trunchiul comun li se vor preda în continuare în școlile de care aparțin.

Primul campus dual finanțat de Minister

Ministra Educației a precizat că acest contract de finanțare este primul pe care îl semnează pentru campusuri școlare. „Pentru noi este minunat că primul contract se poate semna în interiorul unui campus dual care este aproape gata și aici este meritul autorităților publice locale din județ și din oraș. Mobilizarea a fost una deosebită și este clar că importanța acestui subiect a fost înțeleasă cu mult înainte de lansarea liniei de finanțare dedicată pentru campusurile integrate”, a declarat Deca.

CJ Bihor a început lucrările la campusul școlar din bugetul propriu, încă din mandatul fostului președinte Pásztor Sándor, dar el trebuia să fie un campus pentru învățământul special. În 2020, după ce a câștigat conducerea județului, Bolojan i-a „deturnat” destinația, transformându-l în campus dual și căutând surse de finanțare nerambursabile.

Pe de altă parte, Ligia Deca a spus că nu se miră că Bihorul are primul contract de acest gen, pentru că aici învață peste 40% din totalul elevilor duali din țară. „Ruta duală nu mai înseamnă doar meserii, așa cum le cunoșteam acum 10 sau 20 de ani, înseamnă și adaptarea la progresul tehnologic. Iar aici parteneriatul strâns cu mediul universitar, legătura între cercetare aplicată și nevoile economiei devine mult mai strânsă. Ne dorim să vedem și în palierul de universitar o apropiere mult mai mare de ceea ce are nevoie economia și mai ales de ceea ce va avea nevoie economia, dacă ne uităm la dinamica foarte mare în ceea ce privește progresul tehnologic”, a mai declarat Deca.


Deca a văzut și viitoarea pisicnă didactică din campusul dual

„Nu mai este o rută limitată”

În ciuda condițiilor moderne pe care le promite, Campus Oradea nu și-a ocupat toate cele 196 de locuri disponibile la sesiunea de admitere din această vară. Mai precis, 156 de absolvenți de clasa a VIII-a din Bihor au optat pentru clase duale, însă, ce-i drept, 80% dintre ei au făcut-o ca primă opțiune, deci nu după ce au eșuat să intre la alte licee.

În acest context, BIHOREANUL a întrebat-o pe Deca ce le transmite elevilor și părinților încă sceptici față de această formă de educație, iar răspunsul ministrei a fost că învățământul dual nu mai înseamnă o simplă calificare în 3 ani.

„Le transmit că nu mai este o rută oarecum limitată din punct de vedere al progresului. Cine își dorește găsește loc în piața muncii, dar poate și să meargă cât de sus își dorește. Ruta duală va merge până la învățământ superior, până la zona de doctorat profesional, cu aplicabilitate direct în piața muncii. În al doilea rând, aceste campusuri duale vor oferi toate condițiile, inclusiv din punct de vedere al calității dotărilor, dar și din punct de vedere al calității procesului educațional în sine. Și în al treilea rând, așa cum spune Legea Educației, din anul școlar 2029-2030, vom avea numai învățământ dual în ceea ce privește ruta tehnologică, pentru că acesta este viitorul învățământului tehnologic”, a spus ministra.

Lăudând campusul din Oradea, despre care a spus că i se pare „excepțional”, Deca a insistat că acesta trebuie să fie un model în România. „Avem mare nevoie să arătăm în țară că învățământul dual și ruta tehnologică reprezintă alternative absolut viabile și care asigură venituri foarte bune în viața profesională, dar și un orizont academic fără niciun fel de limită impusă”, a mai spus Ligia Deca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!