Presa centrală îl prezintă pe deputatul PNL de Bihor Ioan Cupşa ca fiind favorit pentru a prelua portofiliul Justiţiei în Guvernul pe care Ludovic Orban îl va forma. Jurnaliştii amintesc că Ioan Cupşa este singurul liberal care a votat în favoarea legii recursului compensatoriu, care a scos infractori din puşcării, apărându-se apoi că a făcut-o din greşeală.

Adevărul.ro scrie că Ioan Cupşa este favorit, în timp ce Hotnews.ro îl prezintă ca variantă, arătând că în cărţi ar fi şi un independent, specialist în domeniu. O altă variantă ar fi Cristian Băcanu, preşedintele PNL Sector 5, potrivit Digi 24.

Aceeaşi sursă transmite că Ludovic Orban a declarat că parlamentarul bihorean Cupşa "are toate calităţile" pentru această funcţie.

Interpelat de BIHOREANUL, deputatul Ioan Cupşa a spus că nu comentează speculaţiile. "Am decis să nu comentez informaţiile din presă în această perioadă. Este în interesul nostru, al tuturor. Lista de nominalizări va fi facută publică de premierul desemnat", a spus parlamentarul.

În luna mai, PNL l-a propus pe Cupşa pentru o funcţie de judecător al Curţii Constituţionale.

Ioan Cupşa se află la a doua legislatură în Parlamentul României. Liberalul s-a remarcat în prima legislatură, 2012-2016, prin activitatea în comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, precum şi prin mai multe iniţiative legislative, atât în domeniul Justiţiei, cât şi al educaţiei.

În legislatura actuală, 2016-2020, deputatul orădean s-a evidenţiat în Comisia Juridică a Camerei, unde este vicepreşedinte, în Comisia pentru Sistematizarea legilor justiţiei (aşa-zisa comisie Iordache), unde de asemenea este vicepreşedinte, şi a acţionat pentru blocarea unor propuneri de modificări a legislaţiei penale propuse de PSD şi ALDE, precum şi prin câteva zeci de sesizări făcute la CCR, aproape toate admise, tot pe marginea modificărilor legislaţiei penale.