Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu-Marian Pop, s-a aflat luni la Oradea pentru a participa, aşa cum a făcut-o şi în alte oraşe, la o şedinţă a Comisiei de dialog social care funcţionează pe lângă Prefectura Bihor.

În conferinţa de presă ulterioară, fără vreo legătură cu domeniul pe care îl conduce şi cu motivul vizitei sale, PSD-istul Liviu-Marian Pop a criticat felul în care Primăria Oradea îşi cheltuie bugetul.

"Total aiurea"

Ministrul a făcut aceste remarci vorbind despre prima rectificare bugetară din acest an, care va fi suspusă aprobării Guvernului marţi şi care prevede inclusiv alocarea de noi sume de la bugetul central pentru unităţile administrativ teritoriale, în special pentru municipii. "Cu siguranţă, şi Primăria Oradea va primi bani în plus. Acuma sper că din banii în plus să nu se mai cheltuie total aiurea, cum s-au cheltuit nu ştiu câte sute de milioane pe tot felul de dorinţe ale unui primar", a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Întrebat la ce fel de "dorinţe" se referă, ministrul a replicat: "La dublul referendum de aici. La ce mă refer?!". Deşi nu ştia exact ce sume s-au investit în organizarea celor două plebiciste, Liviu-Marian Pop consideră că banii au fost risipiţi. "Ne apucăm să aruncăm cu bani pe referendum, deşi am înţeles de la unii colegi de-ai dumneavoastră din mass-media - şi nu-i nominalizez - că în primul tur s-au folosit 700 de milioane, iar în al doilea tur 200 de milioane, sau ceva de genul acesta. Adică nu la fel s-au făcut cheltuielile când organizezi acelaşi tip de referendum? Eu sper să nu se mai risipească banii, ci să se folosească", a afirmat ministrul. De fapt, bugetul total al celor două referendumuri a fost de 800.000 lei, lucru pe care l-a aflat şi ministrul în cadrul conferinţei de presă de la unul dintre jurnalişti.

De ce de două ori?

Liviu-Marian Pop a criticat şi faptul că scrutinul a fost organizat de două ori într-un interval scurt şi s-a arătat intrigat de faptul că sumele folosite în primul, respectiv în al doilea tur nu au fost egale. "Ai făcut un referendum, de ce-l faci şi a doua oară, la un interval atât de scurt? Pentru a arăta ce? Şi dacă ai cheltuit la primul referendum 5 lei, de ce la al doilea ai cheltuit 10 lei sau 3 lei. Ideea este că poate cu 800.000 lei puteam face altceva în zilele acestea. Dar dacă a fost gaură în bugetul municipiului Oradea, cu siguranţă rectificarea bugetară de mâine acoperă acea gaură", a spus PSD-istul.

Ministrul a admis, însă, - întrebat de BIHOREANUL – că nu ştie ce sume urmează să ajungă în bugetul oraşului, adoptând un ton defensiv: "Rectificarea bugetară va veni pentru fiecare UAT şi inclusiv pentru municipiul Oradea, dacă vă e drag municipiul Oradea. După ziua de mâine veţi vedea câţi bani a primit fiecare municipiu". În urma afirmaţiilor făcute de acesta, prefectul Claudiu Pop s-a văzut nevoit să intervină şi i-a răspuns ministrului: "Tuturor celor care suntem din Oradea ne e dragă Oradea", adăugând că rectificarea pozitivă de buget la nivel naţional este binevenită.

Critici şi pentru CJ

Tot luni, ministrul Liviu-Marian Pop s-a arătat dezamăgit de faptul că la şedinţele Comisiei de Dialog Social din Bihor nu ia parte şi conducerea Consiliului Judeţean Bihor. "În ultimii trei ani de zile pot spune că foarte multe propuneri de modificare a legilor au plecat din aceste comisii. De aceea, am un deosebit respect pentru acestea. Din păcate astăzi am constatat că nu există acelaşi respect din partea Consiliului Judeţean Bihor. Am aflat astăzi că de patru ani de zile niciun preşedinte n-a participat la aceste şedinţe ale Comisiilor de Dialog Social", a afirmat ministrul.

Şedinţa de luni a comisiei nu a fost publică, însă ministrul a arătat faptul că, în cadrul acesteia s-a vorbit inclusiv despre situaţia examenului de Bacalaureat din Ştei, unde 108 elevi au fost eliminaţi din examen, pe care camerele de filmat din sălile de clasă i-ar fi surprins fraudând testul. "E trist că aici la dumneavoastră în judeţ s-a întâmplat ce s-a întâmplat în acel oraş. Sunt convins că din aceste greşeli vor învăţa părinţii, profesori şi cei care elaborează Ordinele de Ministru şi legile în România", a spus Pop, fără să dea alte detalii.