Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că se află în contact cu managerul fabricii de zahăr de la Oradea, care producea zahărul "Diamant" și care se va închide în această primăvară, şi că, împreună cu fermierii, caută soluţii pentru salvarea acesteia.
"Din nefericire, din 33 de fabrici (de zahăr n.r.) câte am avut înainte de 1989, mai avem patru. Una este în situaţia acesta complicată. Am vorbit zilele acestea, mă preocupă direct situaţia. Este vorba de fabrica Diamant de la Oradea. Este o fabrică într-o zonă unde se cultivă sfecla de zahăr, unde producătorii au condiţii, sunt şi pregătiţi, sunt şi dotaţi pentru a cultiva sfeclă de zahăr. Dacă se întrerupe acolo şi această activitate este o mare problemă atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200, dar şi cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi. Motiv pentru care am discutat ieri, am discutat şi astăzi, vreau să vedem dacă reuşim să aducem, să angrenăm, să construim un interes între fermierii respectivi, pentru că nu toţi au cuplat la această situaţie, să îi adunăm să vedem dacă găsim o soluţie, în aşa fel încât fabrica aceea să nu se desfiinţeze", a spus Petre Daea, conform agenției de știri Agerpres.
Potrivit sursei citate, ministrul a afirmat că, în cursul zilelor de joi şi vineri, a discutat "foarte mult" cu managerul fabricii şi va mai mai discuta "într-un interes legitim pentru acest sector".
Este greu de crezut, însă, că demersurile lui Petru Daea vor avea vreun efect, dat fiind că, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, patronatul companiei germane Pfeifer&Langen a decis la finalul anului trecut să închidă fabrica de zahăr de la Oradea pentru că nu au reuşit să o facă profitabilă, iar negocierile purtate cu reprezentanţii fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timiş pentru preluarea fabricii au eşuat.
Astfel, închiderea fabricii îi va afecta atât pe cei 214 angajaţi, cât şi zecile de fermieri bihoreni care cultivă sfeclă de zahăr pe cele circa 2.500 hectare de teren.
Încetarea producţiei de zahăr în Oradea era o măsură previzibilă în condiţiile în care Pfeifer&Langen a anunţat încă din septembrie, anul trecut, că aceasta va fi vândută sau închisă. Reprezentanţii patronatului german au declarat la acea dată că fabrica de zahăr ca nerentabilă, deoarece cumpără sfectă de pe piaţa locală la un preţ de 516 de euro, în condiţiile în care preţul pe tonă în Germania şi Polonia este de 320 de euro. Digi 24 notează că aceştia urmează că producă zahăr sub aceeaşi marcă în Polonia şi Ucraina.