Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a fost vineri într-o vizită discretă la Centrul de Excelenţă NATO de la Oradea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, vizita a avut un caracter de documentare privind facilităţile centrului, iar "provocările actuale şi de viitor pe tema informaţiilor militare" au fost principala temă de discuţie.

"În condiţiile unui mediu internaţional incert, România face paşi importanţi pentru consolidarea profilului de pilon regional de securitate şi stabilitate în NATO şi UE. Cred cu tărie în avantajul strategic al folosirii inteligente a informaţiilor, iar faptul că o structură NATO în domeniul intelligence a fost înfiinţată pe teritoriul românesc spune multe despre experienţa şi profesionalismul militarilor români", a declarat ministrul Fifor, conform documentului.

Ministrul a constatat că centrul are o dotare de excepţie, săli de clase moderne, săli de conferinţe, facilităţi de cazare, poligoane şi spaţii de instruire adaptate diferitelor activităţi.

Centrul de Excelenţă NATO de la Oradea a fost deschis în martie 2010 şi, potrivit Ministerului, a reuşit să devină, cu sprijinul naţiunilor-sponsor (Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria), principalul vector al iniţiativelor importante desfăşurate în cadrul NATO în acest domeniu de specialitate. Acest centru de excelenţă este focalizat pe informaţii din surse umane (HUMINT).