Campania electorală îi pune pe miniştrii pe drumuri. Luni dimineaţă, în Oradea a descins Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, care a venit să vadă cu ochii ei cum decurg lucrările pe malul Crişului Repede, între podul Intelectualilor şi podul Ferdinand, unde firma Repcon face lucrări de consolidare şi de amenajare a unei promenade.

Lucrări pe terminate

Responsabil de investiţii în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, inginerul Ioan Moisă i-a raportat ministrului: până în 2012 s-a executat porţiunea de 206,5 metri cuprinsă între Podul Intelectualilor şi sinagoga Zion, apoi lucrările s-au sistat din lipsă de bani şi s-au reluat în vara acestui an. "Acum suntem în execuţie pe 217 metri, de la sinagogă la podul din centru. Terminăm anul ăsta", a precizat Moisă.

Vestea a încântat-o pe Pană. "Noi am venit, am constatat, am dat banii şi dumneavoastră v-aţi apucat de treabă", a spus ministrul, referindu-se la o vizită pe care ea a făcut-o în luna mai în Oradea, pentru a vedea ce lucrări necesită finanţare.

Secretarul de stat din ministerul lui Pană, Pásztor Sándor, prezent şi el la inspecţia de luni dimineaţă, a precizat că în total anul acesta, pentru lucrarea din centrul Oradiei, s-au alocat 7,4 milioane de lei, din care 1,7 milioane au fost plătiţi pentru lucrări deja executate. Astfel, Pană a insistat să le precizeze jurnaliştilor că "am trecut la treabă", plătind vechile datorii şi finanţând lucrări noi.

Pădurarii la raport

După inspecţia de pe malul Crişului, Doina Pană a avut o întâlnire cu pădurarii bihoreni, în prezenţa prefectului Claudiu Pop, a şefului ITRSV Bihor, Dacian Iova, şi a Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu.

Ministrul le-a vorbit celor prezenţi despre "radarul pădurilor", sistemul informatic de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, ce obligă firmele care exploatează, transportă şi comercializează material lemnos să se doteze cu smartphone-uri şi să obţină un cod unic de identificare pentru fiecare transport de lemne. Fără acest cod, niciun transport nu poate fi comercializat.

Doina Pană a admis că sistemul a deranjat multă lume, iar din cauza lui pădurarii sunt "în război" cu firmele de profil, la care "disperarea e cât casa". Ministrul a precizat însă că, din 8 octombrie, de când sistemul este implementat în întreaga ţară, "s-a confiscat (n.r. material lemnos) şi s-au dat amenzi cât într-un an".

În acest context, Iova i-a raportat ministrului că în Bihor 95% din ocoalele silvice şi operatorii economici s-au dotat cu smartphone-urile necesare "şi le folosesc cu succes".