Universitatea din Oradea a găzduit, vineri, un dialog între mediul de cercetare și inovare și companiile din domeniile tehnologiilor emergente, la care a participat și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, după cum informează un comunicat de presă transmis luni de UO. 

La aceeași masă

Profesor la Universitate, Boloș a anunțat ce finanțări vor putea fi atrase de colegii săi în acest exercițiu financiar european.

La întâlnire au luat parte rectorul Constantin Bungău, prorectorița Anca Dodescu, președintele Senatului academic, Vasile Căuș, decanul Facultății de Informatică și Știință, Eugen Macocian, reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cristian Otgon, și directoarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, reprezentanții a peste 20 de firme din Oradea, mai multe cadre didactice universitare și cercetători.

„Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că, deși au trecut puține zile de la momentul în care a preluat acest mandat, este hotărât să obțină sume cât mai consistente, din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru domeniul înaltelor tehnologii. Proiectele care vor fi finanțate sunt, după cum a spus ministrul Boloș, cele ce țin de domeniul cercetării și digitalizării, dezvoltarea parcurilor științifice și tehnologice, a sistemelor de inovare și transferul de înalte tehnologii”, se arată în comunicatul UO.

Universitatea, cercetări în „smart industries”

Ministrul a declarat în fața celor prezenți că își dorește să sprijine Universitatea din Oradea în drumul spre dezvoltare și, mai ales, în continuarea investițiilor în Centrul de Transfer Tehnologic Smart Industries al instituției.

„Scopul acestei întâlniri a fost acela de a aprofunda dialogul și înțelegerea nevoilor de la nivelul mediului privat și de a armoniza oferta de cercetare-inovare, cu valorificare tehnologică, de la nivelul Universității din Oradea. Astfel, credem noi, putem crea cadrul ideal pentru ca dialogul să fie realizat în prezența autorităților naționale și regionale, relevante în ceea ce privește demersurile din aria inovării și transferului tehnologic”, a declarat rectorul Bungău, citat în comunicat.

Cei prezenți au aflat posibilitățile de finanțare europeană în domeniul cercetării și digitalizării și au încercat să identifice, împreună, direcțiile de dezvoltare propuse prin Strategia de Specializare Inteligentă a regiunii Nord-Vest, pentru 2021-2027, și modul în care acestea pot fi aliniate ofertelor de finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Înainte de vizita la Universitate, ministrul Boloș a trecut și pe la Primărie, unde s-a întâlnit cu edilul Florin Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!