Ministrul de externe Teodor Baconschi a făcut o vizită joi la Oradea, vizită începută cu simpozionul "Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen", susţinut la Universitatea Agora. Apoi, ministrul le-a vorbit studenţilor de la Universitatea Baptistă Emanuel despre "Democraţie şi creştinism", iar ulterior, la sediul PDL Bihor, a susţinut o conferinţă de presă în care a vorbit despre partid şi despre aderarea la spaţiul Schengen.

Avem sprijinul Ungariei

"Cred că vom intra în spaţiul Schengen în acest an. Facem toate eforturile politico-diplomatice. Poziţia noastră de principiu este a unui stat membru, nu a unui stat candidat. Suntem stat membru de patru ani, vrem ca aceleaşi reguli să fie aplicate ca în cazul precedentelor extinderi", a declarat Baconschi.

Ministrul a mai spus că evaluările arată că România este pregătită pentru această aderare: "Infrastructura e funcţională, ne aşteptăm deci la recunoaşterea acestei capacităţi de a securiza frontiera Uniunii Europene, de a opri toate formele de trafic şi de migraţie ilegală şi de a ne respecta o obligaţie asumată prin tratatul de aderare".

Teodor Baconschi a declarat că vineri va fi publicat raportul final de evaluare pe infrastructură în grupul Cheval. "Aşteptăm avizul Parlamentului European, care este un aviz consultativ, dar care are o greutate politică incontestabilă. În februarie va avea loc Consiliul Sectorial Justiţie şi Afaceri externe la Bruxelles şi, evident, acolo e nevoie de consens. Dacă vor exista reţineri, avem sprijinul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene pentru ca o decizie politică legată de un calendar de aderare cât mai scurt să fie luată pe durata celor şase luni în care Budapesta se află la preşedinţia rotativă a Uniunii", a mai spus ministrul.

Întrebat cine este responsabil pentru amânarea aderării, Baconschi a spus că sunt deciziile unor state membre care au optat pentru această amânare, astfel că nu pot fi stabiliţi vinovaţii. "Motivele invocate nu sunt corecte, pentru că au fost prezentate argumente în cascadă, care nu au nicio legătură unele cu altele. De exemplu, că nu recunoaştem frontiera cu Republica Moldova. Fals. E recunoscută din ‘47 prin Tratatul de pace de la Paris", a declarat Baconschi. Ministrul a respins şi acuza că România acordă "prea multă cetăţenie Republicii Moldova", argumentând că statul acordă cetăţenie moldovenilor "pe bază individuală", "ca reparaţie morală pentru cei care au pierdut cetăţenia fără voia lor". De asemenea, Baconschi a spus că cifrele arată "că e vorba de câteva mii de dosare de redobândire a cetăţeniei, în niciun caz de o paşaportare masivă, necontrolată".

Cât despre scrisoarea remisă de Franţa şi Germania, potrivit căreia aderarea României şi a Bulgariei trebuie amânată, Baconschi a spus că în privinţa Franţei consideră că e vorba de o "temere pe care opinia publică franceză o transmite Guvernului francez". "Sunt perfect deschis pentru a explica tot ce e de explicat", a mai spus ministrul.

Recucerirea clasei mijlocii

În ce priveşte partidul din care face parte, ministrul a declarat că "PDL are resursele umane de calitate şi capacitatea de a deveni vehiculul politic al clasei de mijloc din România, pentru a face din ea motorul de ieşire mult mai rapidă din starea de sub-dezvoltare pe care am moştenit-o din comunism", a declarat Baconschi, precizând că face aceste declaraţii "în calitate de membru".

În opinia ministrului, viitorul congres al PDL va fi "un eveniment politic de prim plan" şi partidul are capacitatea de a se înnoi. Întrebat de jurnalişti în ce ar consta înnoirea PDL, Baconschi a răspuns că "electoratul nostru aşteaptă şi noi purtători de mesaj ai partidului" şi că "un organism viu se înnoieşte periodic". "Trebuie să demonstrăm că partidul e viu, că răspunde aşteptărilor clasei de mijloc şi că înţelege motivele pentru care ea nu mai votează începând cu anii 2000", a declarat Baconschi.

Cerându-i-se de jurnalişti să identifice clasa de mijloc a României, Baconschi a spus că sunt acele "câteva milioane de români care ţin economia în spate prin iniţiativa lor, curajul lor şi capacitatea lor managerială, care nu mai au un vehicul politic în România". De asemenea, în opinia lui Baconschi, românii din clasa de mijloc au o locuinţă şi o maşină sau plătesc rate pentru acestea. "PDL nu trebuie să se bată pe electoratul stângii, trebuie să recucerească electoratul de centru-dreapta, format din toţi românii pe picioarele lor, care au creat întreprinderi mari, mijlocii, mici, toţi românii care au profesiuni liberale, care vor să nu depindă de stat, care contribuie la produsul intern brut", a declarat Baconschi, caracterizând apoi clasa de mijloc a României ca fiind "singura trambulină ca România să scape de sub-dezvoltare".

Totodată, Teodor Baconschi a declarat că va candida pentru o funcţie de conducere în PDL, iar unul din subiectele abordate din această postură va fi comunitatea românilor din străinătate.

La final, întrebat dacă ar spune că impozitul forfetar introdus de Guvernul Boc a fost o greşeală, Baconschi a evitat răspunsul, zicând doar că "şi acest Guvern, care îşi exercită mandatul sub presiuni anormale, a făcut greşeli".