Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi a venit joi la Oradea pentru a susţine două conferinţe la Universitatea AGORA şi la Universitatea Baptistă Emanuel, pe teme de securitate respectiv creştinism. În cadrul vizitei sale, Baconschi, de formaţie teolog, fost ambasador la Vatican, a răspuns invitaţiei episcopului Virgil Bercea de a vizita Episcopia Greco-Catolică din Oradea.

Însoţit de prefectul Gavrilă Ghilea, de directorul Institutului Diplomatic Român, Radu Carp, de preşedintele filialei judeţene a PDL, Ştefan Seremi, de consilierul său Adrian Papahagi, dar şi de Mişu Jean Manolescu, rectorul Universităţii Agora, ministrul de Externe a purtat o discuţie cu gazda sa pe mai multe probleme.

În cadrul întâlnirii, Virgil Bercea şi Teodor Baconschi au discutat despre "o posibilă vizită a Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea în România", despre raporturile dintre Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică şi Statul Român, dar şi despre relaţiile interconfesionale. În plus, episcopul Virgil Bercea şi ministrul de Externe au vorbit şi despre relaţia Bisericii Greco-Catolice cu cea Ortodoxă, despre rolul preoţilor greco-catolici în comunităţile din străinătate şi aspecte legate de Fundaţia Creştin-Democrată în promovarea valorilor creştine.

Potrivit unui comunicat trimis de reprezentanţii Episcopiei, la întâlnire s-a discutat şi problema vizelor pentru românii din Ucraina. "Preasfinţitul Virgil a propus o colaborare între Biserică şi autorităţi în vederea ridicării la Svinica, în Slovacia, a unui monument dedicat preotului şi cărturarului Gheorghe Şincai. De asemenea s-a discutat problema vizelor pentru românii din Ucraina, precum şi posibilitatea ca elevii români de dincolo de Tisa să poată studia la liceele din Sighetu-Marmaţiei", se arată în comunicat.

Bercea i-a mai cerut lui Baconschi să se alăture grupului înfiinţat la nivel european care încearcă să identifice soluţii pentru protejarea comunităţilor creştine din Orient. "În calitate de reprezentant al Conferinţei Episcopilor Catolici din România la COMECE, Preasfinţitul Virgil a solicitat domnului ministru Baconschi ca ţara noastră să se alăture iniţiativei miniştrilor de externe italian, francez, polonez şi maghiar, prin care se doreşte ca Uniunea Europeană să identifice soluţii prin care comunităţile creştine din Orientul Apropiat şi Mijlociu să fie protejate de tendinţa de epurare religioasă", se arată în acelaşi comunicat.