Poporul Ungariei nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, a afirmat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó. Acesta le-a interzis, astfel, diplomaţilor ungari din România să participe la festivitățile organizate de Ziua Naţională.

Informaţia a fost făcută publică de presa maghiară şi citată de agenţia de ştiri Mediafax.

"Dat fiind că poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului le interzice tuturor angajaţilor să participe la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României", a declarat Péter Szijjártó, conform site-ului HVG.hu.

Site-ul HVG.hu şi cotidianul Hungary Today notează că, "pentru români, ziua de 1 Decembrie este o sărbătoare naţională majoră, în timp ce, pentru unguri, reprezintă una dintre cele mai tragice zile din istoria naţiunii", din cauza pierderii Transilvaniei.

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat în cursul zilei de joi, arătând că decizia ministrului ungar este ''greu de înţeles''.

''Am luat notă cu surprindere şi nedumerire de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică. România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori'', a arătat MAE într-un comunicat.