Pe 15 iunie, liderul PSD Bihor Ioan Mang trebuia să fie audiat de Consiliul Naţional de Etică, dat fiind că în luna mai, imediat ce a fost instalat ca ministru al Educaţiei, a fost acuzat că a plagiat 7 articole ştiinţifice semnate în calitate de profesor al Universităţii din Oradea, singur sau împreună cu soţia sa, Erica Mang, şi cu asistentul universitar Constantin Petre Popescu, şi ei membri ai aceleiaşi Universităţi. Jurnaliştii de la Adevărul susţin, însă, că audierea are şanse să nu mai aibă loc, deoarece ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a schimbat la finele săptămânii trecute componenţia Consiliului de Etică.

La vremuri noi, membri noi

"În locul foştilor membri, oameni cu activitate cunoscută în cercurile ştiinţifice de afară şi unii dintre ei chiar angajaţi în instituţii din străinătate, au fost aduşi oameni care au, în majoritate, anvergură locală. Suspiciunile privind logica politică a mişcărilor făcute de Liviu Pop sunt justificate, la o studiere a CV-urilor noilor numiţi. Printre ei se află persoane apropiate PSD-ului şi Ecaterinei Andronescu", scriu jurnaliştii.

Teodor Petrescu, preşedintele Consiliului, este decanul Facultăţii de Electronică din politehnica Bucureşti, Romiţă Iucu a fost director general în Ministerul Educaţiei, în timpul Ecaterinei Andronescu, iar Horia Iovu este decanul facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din Politehnica Bucureşti.

Cazul cel mai frapant, în opinia jurnaliştilor, este cel al lui Petre Andea, de la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică din Universitatea Politehnică Timişoara, fost secretar PCR înainte de '89 şi fost deputat PSD în perioada 2004-2008. Despre acesta, jurnaliştii spun că "a publicat în revista de specialitate a Universităţii Oradea, la care este editor asociat, alături de Erica Mang (soţia fostului ministru acuzat de plagiat), care este editor executiv".

Petre Andea a declarat, însă, că nu-i cunoaşte pe soţii Mang şi nici nu ştia că ar fi editor la respectiva publicaţie orădeană. De altfel, numele său nu apare pe lista editorilor revistei. În ceea ce priveşte cazul Mang, Andea a declarat nu are idee când anume ar putea fi soluţionat sau dacă audierea colegului de partid va avea loc la data fixată de vechiul Consiliu.

Mang: Vreau să fiu audiat!

Contactat de BIHOREANUL, Ioan Mang spune că lucrurile nu stau aşa cum au fost prezentate. "Sunt nişte prostii", a spus şeful PSD Bihor despre acuzele că schimbarea membrilor Consiliului e doar o unealtă pentru tergiversarea audierii. Mai mult, spune că niciun membru nou nu îi este apropiat şi că Andea n-a semnat niciodată un articol cu soţia sa, Erica Mang. "Soţia nici nu-l cunoaşte", a zis Ioan Mang.

"Şi eu, dacă aş fi ministru, aş schimba toate comisiile numite de ministrul anterior. Nu poate să conducă Funeriu ministerul şi când nu e ministru", a declarat Mang. Acesta a mai precizat că, din câte a aflat de la Liviu Pop, fostul Consiliu nici nu era eficient, deoarece n-a analizat toate sesizările pe care le-a primit.

"Chiar vreau să fiu audiat, dar de o comisie imparţială, nu de o comisie care primeşte indicaţii de la Cotroceni, de la domnul Funeriu", a mai spus Mang, precizând că s-a şi fixat un termen pentru audierea sa, pe 22 iunie.

Citeşte mai multe despre acuzele ce i s-au adus lui Mang în articolul "Ministrul Mangleală: Acuzat de plagiat, Mang riscă să iasă pe uşa din dos din viaţa publică şi academică"