Consiliul Naţional al Elevilor îşi sărbătoreşte cei zece ani de existenţă printr-o adunare generală ce a debutat joi la Universitatea din Oradea. Elevi din toată ţara s-au reunit în premieră în oraşul de pe Crişul Repede, acest lucru datorându-se faptului că preşedintele lor este orădeanul Horia Oniţa, licean al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Invitat special la deschiderea oficială a fost ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, care de la intrarea sa în Aula Magna a dorit să demonstreze că este apropiat elevilor. Întâmpinat de doi copilaşi cu sare şi pâine, Curaj i-a pupat pe micuţi, iar apoi a dat un tur prin aulă, salutând grupurile de elevi şi întrebându-i de unde vin.

Dorinţa ministrului de a ieşi dintr-un registru sobru, specific reprezentanţilor Guvernului, şi de a fi colocvial s-a văzut şi în discursul său. Curaj le-a mărturisit elevilor că este bunic, iar cel mai mare nepoţel al său are acum trei ani. "Mă gândesc că va ajunge în clasa pregătitoare, apoi va intra în clasa I şi va primi o ofertă de la Consiliul Naţional al Elevilor. Şi mă gândesc că, fiind membru al Consiliului Naţional al Elevilor, cândva îmi va spune că pe el Consiliul l-a pregătit să aibă profund curaj să negocieze cu un ministru", a spus Curaj, stârnind râsete şi ropote de aplauze.

"Să ştiţi că sunt astăzi aici ca să vă transmit acest mesaj de încurajare: aveţi curaj să negociaţi, să vă susţineţi interesul şi faceţi în aşa fel încât vocea voastră cu demnitate să fie luată în calcul, ascultată", le-a spus ministrul Educaţiei.

Adrian Curaj a mai subliniat că rolul elevilor este foarte important în spaţiul şcolii, că vocea lor trebuie să fie echilibrată şi inovativă şi că uniţi vor fi oricând o forţă. Ministrul a apreciat că întâlnirea elevilor se ţine într-o universitate, precizându-le că trebuie să fie apropiaţi de mediul universitar.

Mai multe aplauze decât ministrul a primit însă preşedintele CNE, pe care l-a evidenţiat chiar rectorul Constantin Bungău în discursul său. "Felicitări pentru Horia Oniţa. Nu a primit note mai mari pentru această funcţie, nu a fost remunerat", a precizat Bungău, stârnind aplauzele audienţei şi emoţiile celui vizat.

În mesajul de bun-venit, Oniţa le-a spus colegilor săi că rolul consiliului este să dezbată problemele elevilor, printre acestea enumerând programa şcolară şi reforma curriculară, Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Elevilor, manualele şcolar şi decontările pentru transportul elevilor. "Interesul nostru este să dobândim valori, competenţe, să ne putem integra pe piaţa muncii, să fim cetăţeni morali", a spus Oniţa.

Felicitări şi urări de succes le-au adresat elevilor şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac-Iuhas, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, viceprimarul Huszar Istvan şi şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte.

Deschiderea oficială a adunării a cuprins şi un moment artistic susţinut de corul Liceului de Artă Oradea şi de solista Bianca Popa.

Programul întâlnirii cuprinde dezbateri privind rolul şi poziţia reprezentanţilor elevilor şi pe tema sistemului de învăţământ preuniversitar, dar şi alegerea vicepreşedinţilor CNE. Adunarea se va încheia sâmbătă.