Din toamnă, profesorii din învăţământul preuniversitar ar putea să nu mai aibă voie să-şi mediteze propriii elevi ori să primească orice fel de cadouri de la aceştia.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, aflat vineri la Oradea, a declarat că-şi doreşte ca, până la începutul anului şcolar următor, să fie adoptat Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar.

"Este o prioritate să discut despre el (n.r. codul de etică) şi sper să reuşesc până la începutul anului şcolar să activăm acest cod. Nu depinde numai de mine, eu sunt un manager acolo. Dacă  şi ceilalţi actori vor dori acest lucru, se va întâmpla", a declarat ministrul, întrebat de BIHOREANUL ce planuri are cu acest cod.

Proiectul codului zace pe site-ul Ministerului Educaţiei din februarie 2017, când s-a încheiat dezbaterea lui publică. Din motive neclare, însă, el nu a fost până acum legiferat. Dacă acest cod era în vigoare, însă, intenţia părinţilor de la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, de a le oferi profesorilor cadouri valoroase cu prilejul absolvirii copiilor lor, ar fi intrat în sfera ilegalităţii. 

Întrebat dacă îşi doreşte ca acest cod să rămână în forma în care este prezentat pe site, Valentin Popa nu a oferit un răspuns elocvent. "Forma pe care o agreez eu conteză mai puţin. Nu forma dorită de un ministru este cea mai importantă, ci cea care ajunge să fie cea mai bună pentru mediul preuniversitar", a spus el.

Ministrul Educaţiei a fost prezent, vineri, la ceremonia aniversară a Universităţii din Oradea, care a marcat 55 de ani de învăţământ superior continuu. De asemenea, Valentin Popa a participat la Consiliul Naţional al Rectorilor, for care în premieră s-a reunit la Oradea.