Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că îşi doreşte mult să introducă obligativitatea admiterii în liceu cu minim media 5, dar atât timp cât nu există alternativă educaţională pentru cei cu medii mici, adică şcoli profesionale în toată ţara şi industrie puternică, nu poate risca să ia această decizie.

"Dacă aş putea, mâine aş introduce obligativitatea de a avea minim media 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate ? Pentru că dacă mâine am introduce aceste lucru, numărul copiilor care ar părăsi şcoala ar fi mult mai mare decât astăzi pentru simplu fapt că nu avem alternativa şcolii profesionale peste tot în ţară. Avem şcoli profesionale în principal în oraşele mari cu industrie puternică", a spus Pricopie, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

"Probabil începând cu 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, în metodologia pe care o voi semna peste mai puţin de o lună, nu o să apară acest lucru. Nu am garanţia că la anul cei care nu au media cinci vor avea unde să meargă pentru a finaliza învăţământul obligatoriu de zece clase", a mai spus ministrul Educaţiei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în învăţământul liceal se pot înscrie şi elevii care au obţinut media de admitere sub 5. Astfel, şi anul acesta în unele licee din toată ţara s-a intrat, şi anul acesta, chiar cu medii de 2. Totul, după ce în 2009 a fost introdusă evaluarea naţională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen. De altfel, măsurile luate la acea vreme au avut, potrivit iniţiatorilor, un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă şi, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admişi în liceu.

După prima repartizare computerizată, peste 15.000 de elevi au fost admişi la liceu cu medii sub 5.