Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prins cu plagiatul de cunoscuta jurnalistă Emilia Șercan, care a demascat, de-a lungul timpului, mai multe personaje publice pentru furt intelectual, cel mai notoriu caz fiind cel al premierului Nicolae Ciucă.

Noua descoperire a făcută publică luni, în articolul „Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și auto-amnistieze plagiatul”, de pe site-ul PressOne, în care sunt prezentate și imagini cu paginile la care se face referire.

În esență, Cîmpeanu a fost demascat că și-a însușit, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor –  nouă pagini dintr-un curs universitar.

Se întâmpla în 2006, când, arată sursa citată, „Cîmpeanu a reprodus în toate privințele, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de doi autori: ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele”.

„În privința titlurilor, contribuția din 2006 a autorului Sorin Cîmpeanu se reduce la eliminarea a cinci cuvinte din totalul de 117 incluse în titlurile capitolelor semnate, cu doar șase ani în urmă, de alți autori”, subliniază jurnalista, care își argumentează în detaliu descoperirea.

Jurnalista Emilia Șercan a publicat și paginile la care face referire, descriind problemele în detaliu.

„Sorin Cîmpeanu nu numai că a plagiat 13 capitole, copiind fără să citeze textele, desenele și datele publicate anterior de alți doi autori, dar și-a însușit și paternitatea creației respectivelor capitole, trecându-și propriul nume pe secțiunile semnate anterior de colegii săi”, mai dezvăluie sursa citată.

Ca și când nu e de ajuns, ministrul încearcă să scape basma curată, diminuând impactul furtului său intelectual, folosindu-se de funcția sa din fruntea Ministerului Educației.

Anul acesta, în calitate de ministru al Educației și promotor al Proiectului „România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar „cele mai dure sancțiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică și integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, mai dezvăluie Emilia Șercan.

„Dacă legea învățământului superior promovată de Sorin Cîmpeanu ar intra în vigoare, fapta sa de plagiat din 2006 ar fi prescrisă încă din 2009 – alături de toate faptele similare, comise până în 2019, de toți cei care și-au clădit carierele universitare prin fraudă academică”, precizează jurnalista.

Întreaga demonstrație a plagiatului poate fi văzută în detaliu în articolul de pe www.PressHub.ro.

Într-o declarație făcută publică de Digi24, Cîmpeanu a aruncat în derizoriu tema, pretinzând că articolul ar viza de fapt împiedicarea noii legi a educației, fără să se pronunțe însă cu privire la acuzele de plagiat care-l privesc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!