Prezent la Oradea, unde vineri s-a întâlnit cu toţi rectorii din ţară, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat că a stabilit finanţările pe care universităţile publice le vor primi în acest an.

"Vom discuta despre finanţare la Consiliul Naţional al Rectorilor. S-a finalizat evaluarea rezultatelor transmise de universităţi, astfel încât suntem în măsură să oferim rezultatele finale ale finanţării pentru anul 2018. Faţă de contractul preliminar, toate universităţile din România au creşteri, sigur, mai mari sau mai mici, în funcţie de rezultate", a declarat ministrul, într-o scurtă declaraţie făcută jurnaliştilor locali.

Întrebat dacă, în acest context, Universitatea din Oradea, al cărui rector Constantin Bungău a declarat public că, fără mai mulţi bani de la Bucureşti, nu va avea cu ce plăti salariile, ar trebui să aibă emoţii, Popa n-a oferit un răspuns tranşant. "N-aş putea să vă spun. Pot să vă spun veniturile acestei universităţi, nu şi cheltuielile. Cheltuielile sunt făcute în baza autonomiei universitare şi pot fi reglate tot în baza autonomiei. Noi putem să spunem cât revine fiecărei universităţi, din punct de vedere al numărului de studenţi bugetaţi şi al îndeplinirii indicatorilor de calitate", a declarat Popa.

Aşadar, a spus ministrul, dacă bugetul de venituri nu va acoperi necesarul, Universitatea din Oradea va trebui să-şi regleze cheltuielile şi să găsească soluţii pentru a economisi. "Toate universităţile din România fac acest lucru şi au o plajă largă de variaţii, pornind de la activarea programelor de studiu care au mai mulţi studenţi, ajungând la tarifele cu plata cu ora", a spus ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă ştie că Universitatea din Oradea ar avea programe neatractive ori alte probleme în chivernisirea banilor, Valentin Popa a refuzat să facă astfel de aprecieri. "Vom discuta despre toate universităţile din România, cu plusuri şi minusuri, în Consiliul Naţional al Rectorilor, acolo unde e locul. Întotdeauna CNR a fost un loc unde avem un schimb de bune practici. Mă bucur că aproape toate universităţile din România aproape toate au un management eficient", a mai spus ministrul.

De vineri până duminică, Universitatea din Oradea găzduieşte, în premieră, Consiliul Naţional al Rectorilor. În deschiderea lucrărilor acestui for, vineri a avut loc, în Aula Magna a instituţiei, o ceremonie aniversară prin care s-au marcat 55 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea, festivitate la care au luat parte ministrul Educaţiei Valentin Popa, cel al Cercetării, Nicolae Burnete, dar şi patru foşti miniştri ai Educaţiei: Sorin Cîmpeanu, Ecaterina Andronescu, Ioan Mang şi Adrian Curaj.