Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunțat marţi că în şcolile din România cursurile se vor relua după încheierea stării de urgenţă.

"În contextul informaţiilor deţinute până în prezent privind evoluţia pandemiei, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenţii şi cadrele didactice să fie în siguranţă", a declarat Anisie, într-o intervenţie live de la Ministerul Educaţiei. "Nu se îngheaţă anul şcolar", a întărit ministrul.

Examenele naţionale ar putea să aibă loc în luna iulie şi, în mod cert, nu vor cuprinde întrebări din materiile celui de-al doilea semestru şcolar. "În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale examenului de Evaluare Naţională şi ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluare Naţională şi Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea", a declarat Anisie.

Aceasta a adăugat că au fost anulate însă simulările examenelor naţionale, dar şi evaluările pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, la fel ca toate olimpiadele şi concursurile şcolare.

"Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al doilea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la 11 martie", a mai spus ministrul Educaţiei.

Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare şi pentru mobilitatea personalului didactic au fost şi ele decalate şi vor fi definitivate după ce se va stabili data reînceperii cursurilor.

Despre învăţământul universitar, Anisie a spus că vor continua activităţile care se pot desfăşura online, urmând ca laboratoarele să fie recuperate modular şi intensiv, după încetarea stării de urgenţă. Admiterea în universităţi se va organiza după susţinerea examenului de Bacalaureat, iar la masterat şi doctorat după susţinerea examenelor de licenţă sau dizertaţie.

Anisie a adăugat că toate aceste decizii au fost luate după consultări ale Ministerului Educaţiei cu forurile şi asociaţiile din învăţământul preuniversitar şi universitar deopotrivă.

"În această perioadă trebuie să ne exersăm una dintre cele mai importante virtuţi: răbdarea. Să avem răbdare să rămânem în casă atât timp cât autorităţile ne cer acest lucru, pentru sănătatea noastră şi a celor din jur, şi să ne continuăm activităţile de învăţare de acasă", a mai spus ministrul.

Secretarul de stat Luminiţa Barcari a adăugat că toţi angajaţii din învăţământ îşi vor primi salariile. "În această perioadă a vacanţei de primăvară, întregul personal din învăţământul preuniversitar a fost programat în concediu de odihnă, cu câteva excepţii: directorii, contabilii şi secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească şi să semneze documentele de plată. Doresc să asigur întregul personal că drepturile salarile nu vor fi diminuate. Nici nu este vorba de şomaj tehnic sau şomaj, cum s-a vehiculat în presă", a declarat Barcari.