Ministrul Educației, Valentin Popa, și-a anunțat joi demisia din funcție. El ocupa această funcție din ianuarie 2018.

Valentin Popa se afla pe lista miniştrilor remaniabili, apărută după CEx-ul PSD. De altfel, el a fost la o discuţie cu Liviu Dragnea joi dimineaţă, la care a participat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, Daniel Suciu, liderul grupul PSD din Camera Deputaţilor, Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă.

La cererea UDMR

Demisia vine în contextul în care liderul UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Joi, Liviu Dragnea a declarat presei că liderul UDMR „are dreptate” cu privire la cele două probleme ridicate.

Stiripesurse.ro amintește că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Parlament, că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare dar formațiunea maghiară nu mai deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu ”rezolvă” problema ordonanței simple privind predarea limbii române.

Ministrul "pamblică"

Potrivit Digi24.ro, în perioada în care a fost ministru, Valentin Popa s-a făcut remarcat prin numeroase greșeli de limbă română, inclusiv dezacorduri flagrante. „Manualele școlare este un subiect intens”, a spus ministrul Educației, pentru ca la scurt timp să arate și că „în acest cost de 24 de milioane de lei este inclusă editarea și drepturile de autor”.

Înainte să devină ministru, Valentin Popa a fost rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. El a ieșit în evidență atunci prin faptul că i-a propus ambasadorului Rusiei în România o colaborare cu scopul de a îmbunătăţi sistemul de frânare al tancurilor. De asemenea, a criticat în ultimii ani constant Ministerul Educaţiei pentru modul de clasificare a universităților, care influenţează accesul la fondurile europene.

Este a doua demisie din Guvernul Dăncilă, după cea a lui Nicolae Burnete din funcția de ministru al Cercetării.

"Limba română nu e de negociat"

Ex-ministrul Valentin Popa a explicat, ulterior, că a luat această decizie pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor. Mai precis, Popa nu a dorit să renunţe la prevederea din Ordonanţa 9/2018, care stabileşte că orele de limba română de la clasele primare ale minorităţilor sunt predate de profesori de limba română, nu de învăţători, cum se întâmpla până acum.

"Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată", a declarat Popa, pentru Agerpres.

Valentin Popa a mai spus că la deschiderea anului şcolar în Harghita nu a putut vorbi cu elevii, deoarece aceştia nu l-au înţeles. "Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci - şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat", a precizat Valentin Popa.

UPDATE: Kelemen Hunor anunţă că "am reuşit"

​​Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat pe Facebook că Guvernul a abrogat, în ședința de joi, articolul privind predarea limbii române la clasele maghiare din ordonanța care a dus la demisia ministrului Educației. 

„Am reușit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din ordonanța din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba română!”, a scris Kelemen, pe Facebook. 

Ulterior, Guvernul a confirmat prin purtătorul de cuvânt, Nelu Barbu, abrogarea articolului din ordonanța privind predarea limbii române la clasele maghiare primare. Practic s-a revenit la situația de dinainte. Limba română la clasele din învățământul primar cu predare în limba maghiară va fi predată de învățători.