Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că vacanţa de primăvară va fi prelungită cu trei săptămâni, astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox, dar şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie, în contextul pandemiei de Covid-19. De asemenea, finalul anului şcolar se amână pentru 2 iulie. 

Concret, vacanţa elevilor va avea loc în perioada 2 aprilie - 4 mai. Vacanţa de primăvară trebuia să înceapă pe 2 aprilie şi să dureze o săptămână, respectiv până duminică, 11 aprilie, astfel că se prelungeşte cu 3 săptămâni, incluzând şi mini-vacanţa de 1 mai.

Luna aprilie, "cea mai dificilă"

"Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primăvară din 2 aprilie - 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii", a spus Cîmpeanu, potrivit Digi24.ro.

Ministrul şi-a motivat decizia şi din punct de vedere al pandemiei, "observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă".

Cîmpeanu afirmă că, pe lângă faptul că vacanţa prelungită ar reduce mobilitatea luna aprilie, "care se anunţă ca fiind cea mai dificilă", măsura are drept scop "să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat".

Ministrul a spus că există şi un "al patrulea avantaj", să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie.

"Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie - începea pe 20 aprilie - să fie mutată în luna mai. Deci, punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin", a mai spus Cîmpeanu.

Pe de altă parte, Alba24.ro scrie că, potrivit calendarului aprobat în acest moment, Evaluarea Națională ar trebui să înceapă în data de 22 iunie, cu proba la limba și literatura română. În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, acesta va începe, potrivit calendarului aprobat, în data de 14 iunie, cu proba A – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și să se încheie în 9 iulie cu afișarea rezultatelor finale.

Semestrul al doilea va fi prelungit

Marţi seară, ministrul a revenit cu precizări, susţinând că semestrul al doilea se va încheia pe 2 iulie, în loc de 18 iunie, deci cu două săptămâni mai târziu.

"Se mută practic 2 săptămâni din vacanţa de vară, în vacanţa de primăvară. În loc sa finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 Iulie", a anunţat el. 

De la această măsură vor fi exceptaţi elevii clasei a opta, care îşi vor finaliza cursurile pe 25 Iunie (în loc de 11 Iunie), elevii clasei a XII-a, care vor termina pe 18 iunie (în loc de 4 iunie) şi cei care frecventează învăţământul profesional şi tehnic, care îşi vor încheia cursurile pe 23 iulie (in loc de 9 Iulie).

Ordinul de ministru privind noua structură va fi publicat miercuri.

Vezi mai jos discursul ministrului!