Ministrul Educaţiei s-a răzgândit. După ce marţi propusese prelungirea semestrului al doilea cu două săptămâni, miercuri, Sorin Cîmpeanu a anunţat că o propunere alternativă este prelungirea cu doar o săptămână a acestui an şcolar. O decizie definitivă nu a fost încă luată.

Astfel, o variantă pe care o va propune joi, în cadrul Comitetului de dialog social, este aceea de a decala cu o singură săptămână finalul anului şcolar, astfel încât examenul de evaluare naţională să poată începe pe 22 iunie, aşa cum prevede structura în vigoare a anului şcolar.

"Decizia de ieri a fost de a propune Ministerului Educaţiei, dar Ministerul Educaţiei nu este singur. Pot veni alţii cu idei. Eu nu am semnat ordinul de ministru, mâine avem un Comitet de Dialog Social şi vrem să ne consultăm. Aşteptăm să vină partenerii de discuţie cu variante mai bune pe care nu le-am văzut noi. Eu între timp, înţelegând că este o problemă justă cu prelungirea cu două săptămâni a vacanţei de primăvară, mă gândesc să propunem o variantă alternativă, care să aibă la bază ce am propus ieri - adică vacanţă de primăvară între 2 aprilie şi 4 mai, adică să se facă puntea între cele două vacanţe de primăvără. Aceasta ar genera 2 săptămâni în plus. Dacă nu vrem să reducem semestrul doi, rămânem pe varianta de ieri. Dacă totuşi o să fie considerată preferabilă varianta reducerii semestrului doi doar cu o săptămână, atunci semestrul II se va încheia pe 25 iunie. Evaluarea Naţională o lăsăm pe loc, pe 22 iunie, Bacalaureatul la fel, dar reducem semestrul doi cu o săptămână, care poate fi recuperată în cinci zile de sămbătă", a declarat Cîmpeanu pentru HotNews.ro.

Astfel, anul şcolar ar urma să se încheie pe 25 iunie, nu pe 2 iulie, aşa cum prevede varianta anunţată marţi.

Deocamdată, rămâne varianta ca vacanţa de primăvară să se prelungească cu 3 săptămâni şi să aibă loc între 2 aprilie şi 4 mai.

Noua reacție a ministrului vine, după ce structurile reprezentative ale elevilor şi părinţilor au criticat decizia iniţială a Ministerului Educaţiei de a prelungi la patru săptămâni vacanţa de primăvară, din 2 aprilie până în 4 mai, în loc de o singură săptămână, cum prevedea iniţial calendarul acestui an şcolar. Elevii şi părinţii deopotrivă spun că această vacanţă neaşteptată va duce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev.