Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat duminică la Digi24 că în privința creșterii pensiilor există două scenarii. Primul implică o creștere cu 10% a pensiilor începând cu 1 septembrie, în loc de 40%, cât prevede actuala lege a pensiilor votată anul trecut de PSD. Chiar şi aşa, ministrul spune că majorarea va fi "un efort enorm, având în vedere starea economiei și faptul că veniturile la buget scad”.

Cîţu a spus că există şi un al doilea scenariu, despre care a lăsat să se înțeleagă că va presupune tot o creștere, adăugând că i-l va prezenta mai întâi premierului Orban.

”Acest proiect de lege a fost făcut fără sursă de finanțare și dezechilibrează major situația economică a României în acest an și în anii viitori. Voi prezenta două scenarii pe care ni le putem permite, fiecare cu riscurile sale. Primul scenariu e o creștere cu 10% a pensiilor, al doilea îl voi prezenta premierului mai întâi. 10% e ce poate susține acest buget, deși, când veniturile scad, și acesta reprezintă un efort enorm. Decizia va fi luată de guvern”, a spus Cîțu.

”Îmi doresc să creștem pensiile anul acesta, există o așteptare, dar acum toată economia suferă. O părere personală: putem face tot felul de nebunii, cum face PSD, e ușor să arunci cu bani. Dar o creștere cu 40% a pensiilor ar avea un impact bugetar de aproape 50 miliarde de lei anul viitor”, a adăugat acesta.

Potrivit Mediafax, şi agenţia de rating Standard & Poor's a estimat într-un raport că pensiile ar putea creşte în România cu 10%. "Pensiile vor creşte cu aproximativ 10%. Asta va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021", arată raportul S&P.