Ministrul Sănătăţi, Florian Bodog, a declarat, joi, că a cerut Ministerului Economiei să notifice Comisia Europeană pentru a bloca exportul de vaccinuri, afirmând că săptămâna viitoare intenţionează să solicite blocarea exportului intracomunitar şi pentru alte medicamente.

“Am trimis scrisoarea către Ministerul Economiei pentru a se face notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin şi vreau să vă mărturisesc că intenţionez să solicit blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente în perioada care va urma, asta însemnând săptămâna viitoare. Pentru absolut toate medicamentele care sunt prevăzute în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele prevăzute în programele de oncologie, pentru medicamentele pentru copiii cu leucemie. Pentru toate medicamentele care dispar de pe piaţă şi pentru care am semnale că nu se găsesc în farmacii sau că nu pot fi aprovizionate la timp”, a declarat în Parlament ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat de Mediafax.

Bodog a afirmat, de asemenea, legat tot de vaccinuri, că Ministerul Sănătăţii a luat toate măsurile pentru a achiziţiona vaccinurile lipsă şi că aşteaptă livrarea primului lot de ROR pentru cele 10 judeţe în care acestea lipsesc. “Am toată determinarea să fac acest lucru şi doresc ca pacienţii români să nu fie defavorizaţi comparativ cu alte ţări în care aceste medicamente au preţuri mai mari”, a spus el.

Declaraţiile ministrului Sănătăţii survin după ce premierul Sorin Grindeanu a afirmat că a avut „probleme” de fiecare dată când cei doi copii ai săi au fost vaccinaţi şi că situaţia de acum, caracterizată prin lipsa vaccinurilor, „nu mai poate fi tolerată”.

„Înainte de a gândi campanii de informare sau obligativităţi în legătură cu vaccinarea, trebuie să ne asigurăm că acele vaccinuri există şi sunt disponibile pe piaţă. Pentru că altfel, riscăm să ajungem într-o situaţie ridicolă, în care impunem sancţiuni, dar nu avem stocuri! Sunt 100% hotărât să rezolv această problemă odată pentru totdeauna! Este o situaţie care nu mai poate fi tolerată sau acceptată. Este inadmisibil ca în România să existe an de an crize multiple din cauza lipsei repetate a vaccinurilor”, a declarat Grindeanu. El a adăugat că viaţa unui copil ”nu trebuie să depindă de soartă sau de o ladă frigorifică” în care să i se aducă vaccinul necesar de peste hotare.

”Soluţiile trebuie găsite aici, iar eu şi colegii mei din Guvern am decis să facem din acest lucru o prioritate. (...) Vreau să stabilim direcţii clare de acţiune care să asigure predictibilitate, flexibilitate şi continuitate în procesul aprovizionării cu vaccinuri”, a spus premierul.

El a mai declarat că şi-a vaccinat ambii copii, afirmând că respectă dreptul părinţilor de a decide dacă îşi vaccinează copiii, dar că unul nevaccinat nu-şi riscă doar propria sănătate, ci şi pe a celorlaţi copii din jurul său. ”Am doi copii, de 6 şi 3 ani. I-am vaccinat pe amândoi, dar de fiecare dată am avut probleme în a găsi vaccinul de care aveam nevoie. (...) Poate sunt eu unul dintre părinţii care au avut noroc, dar vaccinarea propriului copil nu trebuie să ţină nicidecum de o chestiune legată de hazard”, a declarat premierul.

Deşi criza vaccinurilor este recurentă, repetându-se anual, de câteva luni ea a fost intensificată de faptul că unii distribuitori au preferat să vândă peste graniţe dozele din stocuri decât să le comercializeze în ţară, unde preţurile au fost diminuate la iniţiativa Ministerului Sănătăţii. Acelaşi fenomen are loc şi în ce priveşte medicamentele ieftine destinate persoanelor cu afecţiuni cronice din programele naţionale de sănătate, precum cele de oncologie, transplant şi altele.

Citiţi pe această temă şi articolul „Farmacii fără leacuri: Din farmaciile bihorene au dispărut zeci de medicamente, după măsurile anunţate de ministrul Florian Bodog”