Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a semnat, joi seară, demiterea consilierului personal, Melania Mandas Vergu. Decizia vine după ce ministrul i-a cerut consilierei sale să aleagă între funcţia publică şi activitatea în firma pe care o deţine, în urma scandalului în care aceasta era acuzată că s-a folosit de funcţie pentru derularea unui proiect de 4 milioane de euro.

Melania Mandas Vergu declarase joi, că încă nu a luat o decizie în acest sens, pentru că mai are la dispoziţie 15 zile, şi că este subiectul unei campanii de manipulare prin presă. După ce Vergu fusese acuzată de presă că s-a folosit de funcţia sa în afacerile personale, care presupuneau derularea unui proiect în valoare de patru milioane de euro, aceasta a recunoscut, de asemenea, că şi-a renovat locuinţa cu banii din proiect.

Pentru proiectul respectiv s-a primit deja o tranşă de 1,5 milioane de lei cheltuită "pe dotări, toţi membrii echipei de management, şi cei care vor urma vor primi laptopuri, telefoane mobile". Întrebată dacă s-a renovat şi sediul firmei din banii respectivi, consiliera a răspuns: "S-a reamenajat sediul, da! Sediu care este şi locuinţa mea, dată în locaţie prin Registrul Comerţului".

Intitulat "Practică să înveţi, învaţă să practici", proiectul derulează programe de formare profesională în şcolile din România, exact în domeniul în care ea deţine şi o funcţie publică. În momentul aprobării proiectului, Daniel Funeriu era deja ministrul Educaţiei, iar Melania Mandas Vergu era consiliera acestuia.

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 16.381.211 de lei. Din această sumă, statul român va contribui cu 1.782.002 de lei, în timp ce Uniunea Europeană va suporta restul cheltuielilor în valoare de 12.896.762 de lei. La aceste sume se adaugă contribuţia beneficiarului de 772.567 de lei, dar şi cheltuielile neeligibile de 929.880 de lei.

Un document, publicat de presă, probează şi cum s-a folosit Melania Mandas Vergu de funcţia sa în derularea acestui proiect. În calitate de consilier al ministrului ea a trimis către o sută de universităţi din ţară o notă prin care a cerut o listă cu stagiile de pregătire.