Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat, joi, că între platformele de raportare există diferențe de până la 500 de decese la pacienţi Covid-19 pentru același spital, din cauza modului de raportare din partea unităților medicale, a unor confuzii ale celor care raportează şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor.

Ministrul orădean al Sănătăţii a făcut aceste afirmaţii într-o conferinţă în care a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală sau dacă va face public integral acest raport, informează Hotnews.ro.

Ioana Mihăilă a mai spus că diferențele de raportare au existat și există de la momentul declanșării pandemiei și până acum, că au la bază birocrația, iar subiectul nu trebuie politizat.

"Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de același spital", a spus ministrul Sănătăţii. De ce? Fiindcă modul în care se face raportarea variază de la spital la spital, există confuzii, dar şi întârzieri, a spus Mihăilă.

Totuşi, ea a afirmat că "nu ar căuta vinovaţi" pentru această situaţie, ci trebuie făcută o actualizare a datelor în CoronaForms, pe baza certificatelor constatatoare ale decesului.

VEZI TOATE DECLARAŢIILE IOANEI MIHĂILĂ, ÎN VIDEO-UL DE MAI JOS!

Hotnews.ro mai scrie că Ioana Mihăilă a prezentat într-o conferință de presă concluziile raportului echipei de control, care arată că în platforma CoronaForms pentru 2020 au fost înregistrate 16.120 de decese, iar în platforma Alerte MS - 18.948 de decese. Ea a spus că în urma analizării datelor privind decesele COVID raportate de spitale au fost detectate diferențe între platformele de raportare de până la 500 de cazuri în același spital. Cauzele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale au recunoscut neraporatarea către DSP, nivelul de cunoaştere redus și confuzia celor care fac aceste raportări.

Mihăilă a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal, iar Organizația Mondială a Sănătății a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele COVID, coduri preluate şi în sistemul de raportare din România.

Întrebată dacă problemele legate de raportarea deceselor COVID-19 s-au înregistrat în lunile noiembrie- decembrie, când Guvernul a organizat alegerile parlamentare, Mihăilă a susținut că "orice încercare a de politiza pandemia va scădea încrederea populaţiei în modul în care ea a fost gestionată": "Aş prefera să nu facem nicio legătură politică între numărul de decese şi necazul şi nenorocirea acestor oameni şi orice context politic".

Ea a mai spus că diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei în România și până în acest moment.

Ioana Mihăilă a fost întrebată insistent, în conferința de presă de joi, dacă raportul privind diferențele de raportare a deceselor COVID-19 va fi făcut public integral. Ministrul Sănătății a insistat că ceea ce a prezentat public sunt date din raport, nu concluzii ale acestuia, iar instituția pe care o conduce nu a publicat documentul și nici nu l-a transmis presei.

Verificarea raportărilor deceselor COVID a fost declanșată după ce fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea ministerului, că decesele COVID-19 sunt subraportate.